НКРЗІ планує ліцензувати під нові технології зв'язку діапазони 900МГц, 2300МГц і 800МГц — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЗІ планує ліцензувати під нові технології зв'язку діапазони 900МГц, 2300МГц і 800МГц

Технології&Авто
637
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), очікує, що наступний етап впровадження 4G зв’язку в Україні відбудеться в діапазоні 900МГц.
“Наступний пріоритет – це діапазон 900МГц і ми ще над ним працюємо. Як тільки всі підготовчі роботи будуть закінчені – ми презентуємо план з впровадження 4G зв’язку в цьому діапазоні галузі та уряду. У цьому діапазоні ми зараз бачимо три блоки по 5МГц частот в дуплексі, які вільні від військових, але там потрібні додаткові дослідження, узгодження”, – сказав голова НКРЗІ Олександр Животовський.
За його словами, т.зв. “Низькі частоти” в діапазоні 800-900МГц необхідні операторам для поліпшення зв’язку у віддалених регіонах і покриття широкої території стійким сигналом зв’язку.
Водночас О.Животовський підкреслив, що ситуація з діапазоном 900МГц істотно ускладнена тим, що в цьому спектрі працює дуже багато різних користувачів на різних технологіях. Тому для створення умов для запуску зв’язку 4G в цьому діапазоні необхідний рефармінг, а також розробка і внесення відповідних змін до чинного законодавства.
Глава НКРЗІ зазначив, що паралельно з роботою над впровадженням зв’язку 4G в діапазоні 900МГц НКРЗІ працює також над тендером в діапазоні 2300 МГц.
“Щодо діапазону 2300МГц у нас є звернення від двох операторів – Giraffe і “Датагруп” (компанія “Краєвид”, що належить “Датагруп”). І на даний момент ці звернення вже направлено до Кабінету Міністрів”, – заявив О.Животовський.
За його словами, ці компанії вже володіють зазначеними частотами, і планують отримати можливість впровадити на них послуги 4G зв’язку за тією ж схемою, яка була розроблена для телеком-операторів у діапазоні 1800МГц.
Щодо останнього озвученого комісією діапазону, в якому передбачалося впровадження 4G зв’язку – а саме 800 МГц (так званий “цифровий дивіденд”) – О.Животовський не зміг назвати передбачуваної дати.
Він підкреслив, що всі питання щодо запуску мобільного зв’язку в даному діапазоні варто адресувати профільному регулятору, який відповідає за звільнення зазначених частот від сигналів аналогового телебачення – Національній раді з питань телерадіозв’язку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас