У НБУ не впевнені, чи потребують держбанки докапіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ не впевнені, чи потребують держбанки докапіталізації

Казна та Політика
289
Для Національного банку поки залишається незрозумілим, чи знадобиться у підсумку державним банкам докапіталізація для виконання покладених на них Стратегією цілей.
Про це зазначила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
“Бізнес-модель банків має бути орієнтована на отримання прибутку та повернення державі раніше інвестованих коштів. Тож, операційна ефективність повинна бути однією із стратегічних цілей”, – зазначила Рожкова.
За її словами, залишається незрозумілим, чи знадобиться у підсумку державним банкам докапіталізація для виконання покладених на них Стратегією цілей та яка віддача на капітал в результаті очікується. Для зменшення постійної потреби держбанків у додатковому капіталі, актуальним є питання відокремлення від державних банків соціальної функції.
Водночас усе ще лишається невизначеним питання синергії державних банків та Укрпошти, яка має бажання надавати низку банківських послуг. Подібна синергія могла б сприяти суттєвому скороченню витрат на модернізацію відділень як банків, так і Укрпошти, і вирішила б питання забезпечення виконання соціальної функції, наголосила заступник голови НБУ.
Крім того, заявила вона, без вирішення питання фінансування державних монополій та стратегічних підприємств неможливо досягти стратегічної мети скорочення присутності держави в фінансовому секторі. Сьогодні гостро стоїть питання кредитування у значних обсягах державними банками підприємств-державних монополій.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас