Вченим вдалося "перепрограмувати" нейрони мозку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вченим вдалося "перепрограмувати" нейрони мозку

Технології&Авто
3943
Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі продемонстрували нові межі пластичності мозку. Дослідникам вдалося натренувати нейрони, які обробляють візуальну інформацію, виконувати моторні функції, повідомляє Naked science.
В експериментах на лабораторних щурах автори використовували інтерфейс “мозок – комп’ютер”. До нейронів первинної зорової кори (V1) були підключені 16 мікроелектродів, які реєстрували активність клітин і передавали ці дані комп’ютеру.
Залежно від отриманого сигналу він змінював висоту звуку, тому щурів натренували змінювати поведінку нейронів, знижуючи тон і отримуючи за це винагороду.
Така активність у нормі властива моторним, а не сенсорним нейронам.
Досліди показали, що таке навчання визначається поведінкою нейронів у смугастому тілі глибоко в ядрах півкуль головного мозку. Їх активність вчені контролювали за допомогою оптогенетики, тому при висвітленні лазером ці клітини не функціонували – і якщо вже навчені щури продовжували успішно контролювати нестандартну роботу нейронів зорової кори, то “новачки” не розвивали ці нові навички.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас