НБУ вимагає не порушувати банківську таємницю, але збирати відомості про українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вимагає не порушувати банківську таємницю, але збирати відомості про українців

Казна та Політика
1310
Від українських банків вимагають вкрай акуратно користуватися клієнтською інформацією, не перевищувати своїх повноважень, не розголошувати банківської таємниці. Нацбанк написав на цю тему цілий лист фінансистам, він опинився у розпорядженні UBR.ua: «Про неприпустимість неправомірного використання персональних даних» №25-0007/11290.
Також регулятор нагадав підопічним, що вони не мають права втручатися в особисте життя своїх клієнтів.
«Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», — наголошується в нацбанківському документі.
У ньому кілька разів нагадується не тільки про адміністративну, але ще і про кримінальну відповідальність банкірів. Можна потрапити за ґрати на строк до трьох років. Водночас контролер не звільняє підопічних від обов’язку перевіряти клієнтів.
Позиція НБУ така: банки повинні проводити ідентифікацію і верифікацію клієнтів (людей і бізнесу), але при цьому вони не повинні робити це неправомірно і порушувати правила щодо персональних даних та банківської таємниці. Чи відомі центробанку якісь випадки подібних порушень — чиновники не повідомляють.
Як розповіли юристи, майже всі банки впровадили у себе нові анкети-опитувальники, в яких запитують персональні дані. Хочуть, щоб фізичні та юридичні особи повідомили їм, де ще відкрили рахунки, які суми на них зберігають, які обороти забезпечують. Ще банкіри цікавляться кредитними активностями нових клієнтів.
«Людині необов’язково відповідати на ці запитання. Вона може поставити прочерки на цих запитаннях, пославшись на закон про захист персональних даних. Наші клієнти так робили неодноразово, і ще жодного разу нікому не відмовляли у відкритті рахунку. Його завжди відкривали», — зазначив у розмові керуючий партнер ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас