Блокчейн не гарантує анонімність біткойн-платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокчейн не гарантує анонімність біткойн-платежів

Фінтех і Картки
2321
Дослідники з Катарського університету і Університету імені Хамада бен Халіфа з’ясували, як можуть бути ідентифіковані біткойн-транзакції кількарічної давності, які раніше вважалися анонімними. Їм вдалося пов’язати більше 100 транзакцій з купівлі наркотиків на сайті Silk Road з реальними акаунтами покупців у соціальних мережах, пише Wired.
«Припустимо, ви купили наркотики на Silk Road п’ять років тому, коли цифровий чорний ринок був відкритий для будь-якої контрабанди, – пише видання. – Сьогодні ви можете шкодувати про це рішення з кількох причин. Зрештою, на ті чотири біткойни, які ви витратили на пакет галюциногенних грибів, тепер можна було б купити Alfa Romeo. Але головне – тепер вас можуть легко ідентифікувати».
Дослідники змогли пов’язати більше 100 біткойн-платежів на «темних» сайтах з публічними акаунтами покупців. У більш ніж 20 випадках вони змогли знайти навіть реальні імена і місце розташування цих людей.
«Ретроактивна операційна безпека біткойна низька, – говорить дослідник із Катарського університету Хусам аль-Джавахері. – Коли щось записується на блокчейні, це завжди можна побачити в історії операцій і розкрити цю інформацію, порушивши анонімність користувачів».
Дослідники вперше зібрали дані десятків біткойн-гаманців, які використовуються для пожертвувань і купівлі на сайтах в альтернативної мережі Tor, де можна отримати доступ до різних ресурсів – від WikiLeaks до нині неіснуючого Silk Road. Вони порівняли ці дані з тими, що є у відкритому доступі – в публічних облікових записах в Twitter і на популярному форумі Bitcoin Talk. Шляхом простого пошуку прямих посилань між цими двома наборами даних вчені виявили більше 125 транзакцій, зроблених на «темних» сайтах, і легко знайшли покупців. З виявлених транзакцій 46 виявилися пожертвами WikiLeaks, а 22 – платежами на Silk Road за поставки наркотиків.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас