Стін Якобсен: Криптовалютна бульбашка. Чи буде "вибух" у 2018? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стін Якобсен: Криптовалютна бульбашка. Чи буде "вибух" у 2018?

Фінтех і Картки
1327
Гонитва за високою прибутковістю триває, в той час як керівництво центральних банків за підтримки політиків як і раніше не здатне на реальні реформи, закриває на все очі і сподівається на краще.
Вступаючи в перший квартал 2018 року, світ знову сповнений надії і досить далекий від реальності, особливо якщо подивитися на світ криптовалют.
Криптовалютна бульбашка, мабуть, найбільш очевидна через крайню нестабільність і підвищену прибутковість цього ринку в 2017 році, але не варто думати, що інші активи від цього далекі. По суті, тривалість і масштаб зростання бичачих ринків цілком можуть приховувати під собою величезний розрив між ціною таких активів та фундаментальними показниками. Але повернімося до криптоактивів.
Оптимісти прогнозують, що ринкова капіталізація криповалют перевищить 1 трильйон доларів, тоді як песимісти пророкують посилення регулювання та навіть повну заборону криптовалют, якщо органи кредитно-грошового регулювання вирішать, що ринок вийшов з-під контролю.
Як зазначає мій колега, Джейкоб Паунсі, експерт-аналітик з криптовалют: “Криптоактиви поводяться так само, як акції «доткомів» в кінці дев’яностих. Кількість компаній, які розгорнули стратегію в бік блокчейна, буде зростати доти, доки спекулятивний етап не вичерпає себе. У першому кварталі 2018 року очікується вихід на ринок нових проектів, кожен з яких буде проголошувати себе черговою криптовалютною революцією в своєму сегменті. Це буде стимулювати зростання спекуляцій на цьому ринку, що зароджується”.
Дозволю собі припустити, що якщо на ринку криптовалют і з’явиться новий лідер, то одним з активів, реальна користь якого виходить за стандартні функції криптовалюти, вбачається ефіріум.
На сьогодні в ньому здійснюється понад 1,25 мільйона угод на добу, обсяг яких становить мільярди доларів.
При цьому треба сказати, що «бульбашка» – це не просто метафора, вона позначає певну математичну форму, в якій супер-експонентне зростання цін призводить до відриву від фундаментальних показників з неминучою радикальною корекцією.
З усіх концепцій, які будуть залишатися в центрі уваги в 2018 році, «криптобульбашки» можуть виявитися найбільш критичними.
Адже коли ми аналізуємо акції, що динамічно зростають (наприклад, Amazon), графік ціни являє собою пряму лінію, що відповідає експоненціальному зростанню, темпи якого високі, але не виходять за межі норми.
На противагу цьому, темп зростання курсу біткойна продовжує збільшуватися з кожним роком за супер-експоненційною моделлю, починаючи з 2015 року.
Ймовірність отримати “вибух” (крах) або, як мінімум, серйозну корекцію ринку вже в 2018 році істотно зросла.
Стін Якобсен, головний економіст і директор з інвестицій Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас