ОПЕК і її команда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК і її команда

Енергетика
1235
Новий рік може принести багато несподіванок на ринку нафти. Приміром, Китай планує почати торгівлю ф’ючерсами на нафту в юанях, тим самим кинувши виклик долару і запропонувавши альтернативний спосіб розрахунків за нафтовими контрактами.
Вартість нафти в цьому році багато в чому буде залежати від того, як довго і сумлінно учасники угоди ОПЕК+ дотримуватимуться взятих на себе домовленостей щодо обмеження видобутку нафти. А також від активності видобутку сланцевої нафти.
Стабільність в руках ОПЕК
На думку Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в 2018 році особливих потрясінь на ринку нафти і нафтопродуктів не очікується, якщо ОПЕК збереже видобуток нафти на рівні минулого року. Ставки робляться на збереження в 2018 році балансу між зростанням попиту на нафту та збільшенням її пропозиції на ринку.
За оцінками МЕА, збільшення попиту в світі в 2017 році складе 1,5 млн барелів на добу (мб/д), у 2018 році попит зросте на 1,3 мб/д.
Щоб зменшити перевиробництво нафти, група країн ОПЕК+ (в яку входять 13 країн картелю і 11 країн, включаючи Росію, що не входять в ОПЕК) уклали угоду про обмеження обсягів виробництва нафти. Мета угоди – зниження рівня запасів нафти в основних країнах-споживачах до рівня середнього п’ятирічного значення.
У листопаді минулого року група ОПЕК+ ухвалила рішення скоротити загальний рівень видобутку на 1,8 мб/д. Угода буде діяти до кінця 2018 року.
Таким чином, якщо угоди не будуть порушені, можна припустити, що видобуток картелю в 2018 році залишиться на рівні 32-32,5 мб/д.
ОПЕК і її команда
За прогнозом ОПЕК, в 2018 році очікується збільшення світового попиту на нафту на 1,5 мб/д. Виробництво нафти за прогнозом буде збільшуватися більш низькими темпами – на 1,2 мб/д, переважно за рахунок зростання видобутку в країнах, що не входять в картель.
Таким кроком нафтовидобувні країни планують забезпечити баланс, усунувши надлишок нафтової пропозиції з ринку, і стабілізувати ціни на нафту на нинішньому рівні або вище.
Станом на 15 січня вартість нафти марки Brent досягала 70,37 дол./барель, що є найкращим показником за останні три роки. За останні два роки світові ціни на нафту зросли на 40 доларів за барель, або у 2,6 разу, що є хорошим показником для країн, що експортують вуглеводні.
Ціни на нафту продовжують залишатися на пікових значеннях і станом на 17 січня продовжують залишатися вищими, ніж 69 дол./барель.
Сланцева загроза
У угоди ОПЕК+ для країн, що її підписали, є один вагомий недолік. Не всі країни, що експортують нафту, є учасниками цієї угоди.
Скорочення видобутку на 1,8 мб/д учасниками ОПЕК+ відкриває додаткову нішу на ринку, чим обов’язково намагатимуться скористатися конкуренти. Тим більше що попит на нафту в цьому році очікується більший, ніж у попередньому.
Виробники нафти усвідомлюють, що зниження рівня видобутку може призвести до втрати частки на ринку збуту на користь країн, що не беруть участі в угоді ОПЕК+. При цьому країни, що наростили видобуток нафти та її експорт, отримують всі переваги і вигоди від ситуації, що склалася.
Країни ОПЕК, зокрема Саудівська Аравія, добре розуміють, що зниження рівня видобутку та втрата ринків збуту – це ситуація ще гірша, ніж зниження цін на нафту. Оскільки нарощування видобутку та розширення ринків збуту компенсує втрати від низьких цін.
Ситуацією, передусім, скористалися США, які є найбільшим зі світових виробників, що не приєдналися до угоди.
Як показує досвід останніх років, рівень цін на нафту, вищий ніж 55-60 доларів, призводить до активізації американських виробників сланцевої нафти. Завдяки зростанню вартості нафти, кількість працюючих свердловин вже перевищила 750, що сприятиме подальшому збільшенню видобутку та експорту вуглеводнів.
З другого півріччя 2016 року, коли набула чинності угода про обмеження видобутку учасниками картелю, нафтові компанії США збільшили видобуток з 8,4 до 9,8 мб/д, або на 17%. Таким чином, у грудні минулого року був поставлений новий рекорд за рівнем видобутку нафти в США.
За даними Міненерго США, рівень виробництва нафти в 2018 році може скласти 10-11 мб/д, чому сприятиме зростання попиту і цін на сировину і введення в дію нових сланцевих свердловин.
А ось в ОПЕК вважають, що потенційні можливості американських сланцевих компаній явно недооцінені. За необхідності кількість бурових установок у США може бути збільшена в 2 рази.
За прогнозами ОПЕК, серед країн, що не входять в картель, саме США в найближчі роки зможуть більше за інших наростити видобуток. За оцінками організації, до 2022 року американські компанії збільшать видобуток нафти і конденсату до 16,2 мільйона барелів на добу. Причому на 80% зросте сланцевий видобуток, вона складе майже половину загального видобутку нафти і конденсату в США – 7,4 мб/д.
Нафтовий юань
Ще однією важливою подією, яка буде чинити помітний вплив на світовий ринок, стане запуск торгівлі ф’ючерсами на нафту в юанях. Як очікується, це відбудеться в січні цього року.
Китай є найбільшим у світі виробником і імпортером нафти. У минулому році Китай імпортував нафти більше, ніж США.
Споживання Китаю в минулому році становило 13 мб/д, 65% спожитої нафти імпортується.
Досі торгівля нафтою в світі велася виключно в доларах, але в Китаї хочуть змінити цей порядок і як альтернативу нафтодолару організувати розрахунки в юанях.
Для інвесторів це буде сигнал, що в Азії з’явився ще один важливий центр торгівлі нафтою, оскільки Китай є найбільшим імпортером нафти в світі і може чинити тиск на найбільших постачальників, закликаючи їх почати торгівлю на Шанхайській біржі.
По 50
За прогнозом МЕА, в 2018 році країни, що не беруть участі в угоді ОПЕК+, збільшать видобуток нафти на 1,6 мб/д, що майже повністю перекриє зниження видобутку учасниками картелю.
Крім того, уряд Венесуели оголосив про плани збільшити видобуток нафти до 2,4 мб/д, що на 34% більше, ніж у минулому році.
У зв’язку з цим експерти ринку скептично розглядають можливість подальшого значного зростання цін.
В Агентстві енергетичної інформації Міненерго США (EIA) прогнозують вартість нафти Brent в 2018 році на рівні 57 дол./барель.
У British Petroleum вважають, що нинішній потенціал зростання цін на нафту вичерпаний. На думку компанії, протягом кількох наступних років вартість бареля сирої нафти коливатиметься в діапазоні 30-60 дол./ барель, якщо не буде форс-мажорів або глобальних катаклізмів.
За оцінками експертів, вартість нафти в цьому році буде значною мірою залежати від дотримання домовленостей учасниками ОПЕК+, масштабів нарощування видобутку сланцевої нафти і зміни запасів сировини в США.
Нафтопродукти в Україні почали зростати
Збільшення світових цін на нафту підштовхує до зростання вартість нафтопродуктів в Україні. Цінник на бензин на українських АЗС за минулий рік зріс більше ніж на 20%. Ціни на бензин марки А-95 в деяких мережах в грудні минулого року сягали 30 грн за літр.
На вартість нафтопродуктів в Україні впливає курс гривні, ціна нафти на світових ринках, а також дефіцит або надлишок палива на внутрішньому ринку.
Зростання вартості нафти у світі призвело до підвищення відпускних цін на нафтопродукти в Європі. А зниження вартості гривні до долара і євро сприяло активному зростанню внутрішніх цін на імпортне паливо в нашій країні, вважають в консалтинговій компанії UPECO.
Очікується, що найближчим часом зростання цін на нафтопродукти продовжиться. Так, до кінця січня вартість палива на АЗС може зрости ще на 1 грн.
Що стосується більш віддаленої перспективи, то при очікуваному зниженні світових цін на нафту і призупиненні девальвації гривні, вартість нафтопродуктів в Україні стабілізується.
Але якщо курс гривні буде і далі знижуватися, то і ціна палива буде слідувати за нею, прогнозують в UPECO.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас