«Це повна дурниця» - глава ШІ-департаменту Facebook розкритикував робота Софію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Це повна дурниця» - глава ШІ-департаменту Facebook розкритикував робота Софію

Технології&Авто
1246
Глава лабораторії штучного інтелекту в Facebook Ян ЛеКан гостро розкритикував робота Софію в своєму Твітері. «Це має такий самий стосунок до штучного інтелекту, як фокуси до магії. Можливо, подібне ми маємо називати карго-культовим або ж потьомкінським ШІ, або ШІ в стилі Чарівника Країни Оз. Іншими словами – це повна дурниця», – написав ЛеКан. Приводом для критики стало інтерв’ю з Софією для видання Business Insider.
Софія – соціальний робот, представлений Hanson Robotics в квітні 2015 року. Він отримав досить високу популярність у медіа за рахунок антропоморфності (за основу зовнішності робота була взята актриса Одрі Хепберн), спектру мімічних реакцій з 60 емоцій і неоднозначних висловлювань під час публічних дискусій. За час свого існування Софія встигла виступити на засіданні Економічної і соціальної ради ООН в Нью-Йорку, а також офіційно стати громадянкою Саудівської Аравії.
Основна претензія ЛеКана до Софії полягає в тому, що незважаючи на те, що вона може імітувати спілкування з людиною, вона не є штучним інтелектом. Насправді це звичайний чатбот, який за допомогою технології розпізнавання мови Google визначає питання за ключовими словами і підбирає найбільш підходящу відповідь з визначеної бази.
Засновник компанії SingularityNET, яка відповідає за роботу «мозку» Софії – Бен Гертцель у відповідь на критику ЛеКана заявив, що ніколи і не говорив, що його дітище має якийсь стосунок до ШІ на рівні людської свідомості. За його словами Софія – це комп’ютер, який в певних умовах відтворює певні програми. Примітно, що в цьому плані думка Гертцеля розходиться з главою Hanson Robotics – Девіда Хенсона, який на шоу Джиммі Феллона назвав її «практично живою».
«Це трохи смішно. Facebook відверто збирає призначені для користувача дані і використовує машинне навчання, щоб поширювати контент типу написаних росіянами фейкових новин і вести пропаганду за Трампа. І після подібного застосування машинного навчання для маніпуляції свідомістю, вони критикують стартап за те, що він робить милого робота. Програмне забезпечення, яке використовується в Софії – це не ШІ рівня людини, але і не те, що робить Facebook або Google. Мене трохи дратує, що ЛеКан вважає ті вузькопрофільні ніші ШІ, в яких працює Facebook – справжнім ШІ, а напрацювання Софії – ні. Ось це справді дурниця», – сказав Гертцель у коментарі для Business Insider.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас