Сектор "Держава". Про збитки і досягнення держбанків 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сектор "Держава". Про збитки і досягнення держбанків 2017 року

Кредит&Депозит
1055
2017 року банки, якими володіє держава, не тільки стабілізували свою роботу, але й змогли збільшити вагу на банківському ринку. Отримавши під свій контроль понад половину банківського сектору, уряду тепер потрібно визначитися: розробити стратегію розвитку і розвивати банки самостійно чи приватизувати їх. При цьому питання, як повернути вкладені в банки сотні мільярдів, залишається відкритим.
Результати кращі, частка на ринку більша
Держава на даний момент контролює п’ять банків: Ощадбанк, Укрексімбанк, Приватбанк, Укргазбанк і банк Розрахунковий центр.
За результатами 2017 року держбанки поліпшили свій фінансовий результат і вийшли в плюс. Загальний прибуток банків, що належать державі, за 9 місяців 2017 року становив 753,8 млн грн. Прибуток міг бути помітно більшим, якби не збиток Приватбанку, який становить 1582,5 млн грн. Приватбанк в цьому році так і не зміг відновитися після націоналізації і виявився єдиним з держбанків, який працював у збиток.
Частка держави в банківському секторі зросла до 56% за чистими активами і до 62% – за роздрібними депозитами. У 2018 році частка держави в банківському секторі продовжить збільшуватися, прогнозують банкіри, в тому числі і за рахунок скорочення кількості банків.
Зазначимо, що за розміром активів усі банки з першої четвірки належать державі. За результатами трьох кварталів лідером за рівнем активів продовжує залишатися Приватбанк – 256,3 млрд грн, далі йдуть Ощадбанк – 222,2 млрд грн, Укрексімбанк – 166,9 млрд грн, і Укргазбанк – 71,1 млрд грн.
Згідно з даними НБУ, саме держбанки зараз мають вирішальний вплив на рівень процентних ставок. Фактично ініціаторами скоординованого зниження процентних ставок у 2017 році виступили саме державні банки. А їхню ініціативу підтримали й інші учасники банківського сектору.
Незважаючи на складний період, лідером із залучення коштів населення продовжує залишатися Приватбанк.
Держбанки серед лідерів і за рівнем надійності. Згідно з рейтингом надійності (привабливості) банківських депозитів, складеного рейтинговим агентством «Стандарт-Рейтинг», Укргазбанк і Приватбанк посіли сьоме і восьме місце, Ощадбанк – десяте, а Укрексімбанк – чотирнадцяте місце в рейтингу. Позиції держбанків в рейтингу надійності депозитів продовжують залишатися високими.
Сектор "Держава". Про збитки і досягнення держбанків 2017 року
При цьому, на думку експертів, переважна участь держави на банківському ринку в результаті може призвести до зниження ефективності роботи банків. Парадокс українських реформ в тому, що в результаті їх проведення державні частки у всіх секторах економіки, в тому числі і в банківському, збільшуються, хоча в інших країнах відбувається навпаки, коментує ситуацію голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.
Це порушує принципи здорової конкуренції і збільшує втручання держави в господарську діяльність.
Стратегія для держбанків
Щоб держбанки не заважали один одному і не створювали непотрібної конкуренції, кожен з них повинен мати свою спеціалізацію, на яку і буде орієнтуватися, вважають у Міністерстві фінансів.
Укрексімбанк залишиться спеціалізованим банком і буде орієнтуватися на кредитування великого і середнього бізнесу і обслуговування експортно-імпортних операцій, коментує заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.
Інші держбанки, швидше за все, продовжать роботу як універсальні і сфокусуються на певних напрямках.
Ощадбанк продовжить розвивати мережу відділень і надаваних там послуг і зосередиться на обслуговуванні підприємств.
Приватбанк зосередиться на наданні послуг населенню і на розробці нових банківських технологій та послуг, а Укргазбанк взяв акцент на обслуговування малого та середнього бізнесу, розвиток інноваційної діяльності та зеленої енергетики.
Варто відзначити, що навіть незважаючи на те, що більша частина банківського сектору зараз під контролем держави, досі не ухвалено стратегію розвитку держбанків.
Приватизація буде
За словами представників НБУ, регулятор зацікавлений у зниженні частки держави в банківському секторі. Для цього потрібно провести приватизацію держбанків або продати контрольний пакет приватному інвестору.
У найближчі 2 роки може бути повністю проданий Укргазбанк, прогнозує виконуючий обов’язки голови НБУ Яків Смолій.
На думку Оксани Маркарової, вже зараз потрібно думати про те, як мінімізувати витрати на держбанки і як повернути вкладені в них гроші.
До кінця наступного року планується повністю продати Укргазбанк, а також до 20% акцій Ощадбанку та Приватбанку. До кінця 2020 року заплановано продати до половини акцій, що належать державі в цих банках.
А ось Укрексімбанк залишиться повністю у власності держави.
На шиї у держави
На думку рейтингового агентства Fitch, розвиток банківського сектору в Україні гальмується високим рівнем проблемних кредитів, що становлять зараз 56%. Це близько 113 млрд грн, або 4,1 млрд доларів.
Проблема поганих кредитів в держбанках ще більш гостра, оскільки для підтримки потрібно виділяти державні гроші. За останні кілька років на підтримку держбанків були витрачені сотні мільярдів гривень, які можна було б використовувати більш раціонально.
Сектор "Держава". Про збитки і досягнення держбанків 2017 року
За даними дослідження, підготовленого для Офісу фінансового та економічного аналізу Верховної Ради, прямі державні витрати, без урахування відсотків, на докапіталізацію державних банків у 2008-2017 роках становили 250 млрд грн. Це більше за бюджет Міністерства оборони за аналогічний період.
За рік держава виплачує близько 12 млрд грн процентів за ОВДП, випущених для фінансування банків.
У грудні цього року Міністерство фінансів завершило четвертий етап додаткової капіталізації Приватбанку на суму 16 млрд грн. І немає гарантій, що під час чергової переоцінки активів в майбутньому більше не виникне потреби додаткового фінансування держбанків.
Високий рівень прострочених боргів може призвести до потреби додаткового збільшення капіталу банків, вважають у Fitch.
Таким чином, ймовірність того, що держбанкам може знадобитися додаткове фінансування з боку держави, збережеться і в майбутньому.
І поки що немає впевненості в тому, що держава зможе в майбутньому повернути ці гроші повністю або хоча б їх більшу частину.
На прикладі Приватбанку можна спостерігати, з якими труднощами доведеться зіткнутися при спробі повернути незаконно виведені з банку кошти, щоб хоч частково компенсувати державні витрати.
Фактично із заставного майна в Приватбанку майже нічого за рік не реалізовано. Продати Буковель, МАУ і інші великі активи, що перебувають на балансі Приватбанку, поки що не вдалося. Як буде далі, теж не ясно.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас