Україна запустила Mobile ID: мобільний телефон став ключем доступу до держпослуг. Як це працює? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна запустила Mobile ID: мобільний телефон став ключем доступу до держпослуг. Як це працює?

Технології&Авто
2236
“Київстар” почав видавати SIM-карти з технологією Mobile ID. Тепер електронні держпослуги можна отримувати за допомогою телефону. Як це працює?
Що сталося?
27 грудня 2017 року “Київстар” почав видавати SIM-карти з технологією Mobile ID. Нові SIM-карти отримає обмежена група контрактних абонентів оператора.
Комерційний запуск сервісу оператором відбудеться 1 червня 2018 року.
Що таке Mobile ID?
Mobile ID – це технологія, яка дозволяє проводити електронну ідентифікацію особи для отримання електронних послуг.
Всі дані – електронний цифровий підпис (ЕЦП), ідентифікаційний код, паспортні дані та будь-яка інша особиста інформація власника телефону – записуються на SIM-карту нового покоління.
Які переваги дає Mobile ID?
Mobile ID дозволяє отримувати державні послуги віддалено через інтернет, користуватися комерційними онлайн-сервісами, наділяти електронні документи юридичною силою.
“Ідентифікатор (Mobile ID, ЕП) повинен забезпечити дистанційність, прозорість і якісний сервіс, чого б це не стосувалося – банк, лікарня, освіта, соціальна допомога, державна послуга – земля, будівництво, або щось інше. У людини повинна бути можливість в своєму мобільному телефоні замовити і отримати послугу від держави без контакту з чиновниками. Це буде велике досягнення, в тому числі – в боротьбі з хабарництвом”, – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Mobile ID буде доступний для всіх абонентів мобільного оператора?
Ні. Mobile ID буде доступний тільки для контрактних абонентів. Mobile ID також поки буде недоступний для зареєстрованих (тих, хто надав свої паспортні дані) абонентів.
Mobile ID буде працювати на будь-якому телефоні чи тільки на смартфоні?
Mobile ID буде працювати на будь-якому телефоні.
Як отримати Mobile ID?
Контрактний абонент мобільного оператора повинен взяти з собою свій паспорт, копію паспорта, ідентифікаційний код, копію ідентифікаційного коду та прийти в фірмовий магазин мобільного оператора, який оснащений обладнанням для видачі Mobile ID.
На 27 грудня 2017 року такий магазин є у “Київстар” в Києві за адресою вул. Хрещатик, 13. 400 магазинів по всій країні “Київстар” планує покрити за перші 6 місяців 2018 року.
Скільки буде коштувати для абонента отримання SIM-карти з Mobile ID?
Кожен оператор буде самостійно визначати підхід і модель монетизації, каже заступник голови Держагентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб.
У всьому світі поширені два підходи. Перший, коли оператор вводить додаткову щомісячну абонплату за використання Mobile ID. Другий, коли плата стягується за кожну транзакцію, тобто підпис одного документа коштує певну дуже незначну суму.
Коли мобільні оператори Vodafone Україна і lifecell почнуть видавати Mobile ID?
lifecell почне видавати Mobile ID в лютому 2018 року, а Vodafone Україна – в середині 2018 року.
Скільки часу буде діяти виданий Mobile ID?
За чинним законодавством, ЕЦП на базі Mobile ID буде дійсним 2 роки. Продовжити дію ЕЦП можна буде через інтернет. Для цього треба буде направити відповідний запит і підписати його ще чинним Mobile ID.
Чим SIM-карта з Mobile ID відрізнятиметься від звичайної SIM-карти?
SIM-карта з Mobile ID містить в своєму чіпі криптомодуль. Саме в цей криптомодуль записується особистий ключ користувача (ЕЦП). Цей ключ неможливо скопіювати або якось інакше “витягнути” з чіпа. Тому Mobile ID є надійною, безпечною і зручною для користувача технологією.
Чи зможе зловмисник скористатися моїм Mobile ID, якщо він вкраде у мене телефон?
Ні. Особистий ключ на SIM-карті не можливо скопіювати або видалити. Також, як і у випадку зі звичайним ЕЦП або банківською карткою в Mobile ID працює система з двох пін-кодів. Перший призначений для доступу до SIM-карти. Другий для доступу до особистого ключа.
Якщо людина втратила телефон, то вона повинна скористатися сервісом блокування ЕЦП, як, наприклад, у випадку з банківською карткою. Якщо уявити такий випадок, коли людина втратила або у неї вкрали телефон і вона при цьому скомпрометувала обидва пін-коди, то це буде рівнозначно тому, щоб поїхати у відпустку, не закрити двері в квартиру, і повідомити про це злочинцю.
Хто і коли буде приймати Mobile ID?
З початку 2018 року сервіс запрацює для електронних послуг в земельній сфері (e.land.gov.ua) і в сфері юстиції, зокрема, в сфері реєстрації бізнесу (online.minjust.gov.ua).
Відповідно до доручення прем’єр-міністра, всі органи влади повинні забезпечити інтеграцію Mobile ID в свої електронні сервіси.
Mobile ID поряд з традиційною ЕЦП володіє високим рівнем гарантій і може бути використаний для отримання будь-яких адміністративних послуг, а також бізнес-послуг в секторах B2B і B2C. З огляду на міжнародний досвід Mobile ID має великий потенціал в банківській сфері.
Які саме послуги можна вже зараз отримати за допомогою Mobile ID?
У земельній сфері:
- виписка про земельну ділянку або виписка про нормативну грошову оцінку;
- реєстрація земельної ділянки;
- узгодження проектів землеустрою;
- отримання інформації про власника земельної ділянки тощо.
У сфері юстиції:
- відкриття бізнесу (внесення змін, закриття);
- отримання виписок з реєстру прав і бізнес-реєстру і т.п.
Як саме треба застосовувати Mobile ID, щоб отримати держпослугу через інтернет?
Наприклад, користувач хоче зареєструвати бізнес. Він заповнює онлайн форму і вибирає підписати за допомогою MobileID. Потім вказує номер свого мобільного телефону. На мобільний телефон приходить службове SMS. SMS ініціює в телефоні процедуру накладання ЕЦП. У службовому SMS міститься хеш (унікальний код) документа, який підписує користувач. У нашому випадку таким документом є заповнена форма на відкриття бізнесу.
Потім користувач вводить пін-код доступу до SIM-карти, після чого вводить пін-код особистого ключа. Після цього електронний документ (заповнена форма на відкриття бізнесу) наділяється юридичною силою.
Чи буде SIM-карта з Mobile ID працювати в мережі 4G?
Так. Майбутній запуск зв’язку четвертого покоління може стати ще одним мотивом відвідати магазин оператора для отримання SIM-карти з Mobile ID. Як відомо, для використання смартфона в мережі 4G потрібно отримати нову спеціальну SIM-карту.
Всеволод Некрасов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас