Максим Войцеховський: створення ЦСО. Конкуренті переваги України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Войцеховський: створення ЦСО. Конкуренті переваги України

Фондовий ринок
832
Глобалізація продовжує змінювати міжнародну економіку. Для багатьох розширення або переміщення бізнесу чи його частини може бути питанням виживання, оскільки вони зіштовхуються зі зростаючим тиском з боку глобальних конкурентів.
Бізнес-витрати є одним із багатьох важливих факторів, які розглядаються практично у всіх рішеннях. Тому бізнес постійно думає про ефективність не тільки безпосередньо в своєму основному напрямку, але й у внутрішніх, допоміжних функціях таких, як бухгалтерія, фінанси, закупки, HR, базова ІТ-підтримка тощо. І чим більша компанія, тим більшою може бути ефективність. Тут у нагоді може стати ЦСО.
Україна має великий потенціал в напрямку розміщення Центрів Спільного Обслуговування (ЦСО) (англ. Shared Service Centers) та аутсорсингу бізнес-процесів (анг. Business process outsourcing) великими міжнародними корпораціями.
До прикладу, в Польщі створено понад 550 ЦСО із загальною зайнятістю понад 160 000 працівників. На сьогодні є всі підстави щоб Україна перехопила естафету.
Зазвичай ЦСО створюються в межах великих міжнародних груп та розташовуються в країнах з відносно низьким розміром заробітних плат.
ЦСО в масштабі всієї групи виконує ряд організаційних функцій, особливо ті, що не потребують прямого контакту з кінцевим споживачем та сфокусовані на операційних моментах.
З початку 2010-х та з розвитком технологій такі центри стали дуже поширеними серед західних компаній, особливо з огляду на очевидну економію витрат, ефективніше управління, гармонізацію процедур та покращення обслуговування клієнтів.
В свою чергу багато країн з низьким рівнем зарплат вбачають організацію ЦСО як шлях до залучення закордонних інвестицій та росту відносно добре оплачуваних робочих місць, сприяння розвитку професійних навичок та вивченню іноземних мов у молоді.
Зазвичай, значна частина корпорацій, осівши, в подальшому розширює функціонал своїх центрів, що сприяє ширшому охопленню задіяного населення та збільшенню числа затребуваних спеціальностей.
Найбільшими центрами розміщення ЦСО у світі є Індія (більше 50% світового ринку ЦСО і близько 3 мільйонів людей в галузі) та Філіппіни (15% світового ринку ЦСО, діяльність центрів генерує 7% ВВП країни і забезпечує робочими місцями близько 1 мільйона людей).
У Центральній Європі найбільшим центром є Польща, але також значна кількість ЦСО оперує в Чехії, Угорщині, Румунії, Словаччині, Болгарії та країнах Балтії, де кількість залученого персоналу вимірюється десятками тисяч людей.
Також прогнози говорять про 6% зростання галузі протягом найближчих 5-7 років у світі.
Незважаючи на значну кількість висококваліфікованого населення та наявність необхідної інфраструктури, Україна слабо залучена до цього глобального процесу (не більше 5000 зайнятих людей), хоча ЦСО вже існують у Львові та Черкасах.
Звичайно, що фактор економічної та політичної нестабільності 2014-2015 років відіграв значну роль та продовжує впливати на прийняття рішення західними компаніями щодо місця розташування своїх ЦСО. Проте, конкурентні переваги, які може запропонувати Україна, вже сьогодні переважатимуть згадані економічні та політичні негаразди.
Найважливішим питанням є наявність молодої та освіченої робочої сили, особливо враховуючи жорстку конкуренцію за ці ресурси. Тому бізнес ретельно оцінює поточну ситуацію стосовно витрат та робочої сили, перспективи їх розвитку на найближчі терміни та лише тоді приймає рішення щодо бажаного місця розташування.
Зараз особливо звертають увагу також на такі фактори, що впливають на функціонування ЦСО, як «аналітика великих даних», хмарні технології та автоматизація процесу.
Україна пропонує чудове поєднання високоосвічених та молодих людей із суттєво нижчою оплатою в порівнянні з іншими країнами Європи та Центральної Європи.
Незважаючи на всі політичні питання, багато транснаціональних компаній вже має значну присутність в Україні і отримують додаткову вигоду від нижчої структури витрат за співставну якість.
Україна вже відома як ефективне місце для аутсорсингу в IT-секторі, а також місце для багатьох складальних заводів, особливо для автомобільної промисловості.
Тому в час, коли багато високоосвіченої української молоді мігрує в такі центри до Польщі та в інші країни, Україні важливо проявити ініціативу та сприяти розвитку таких центрів у себе.
Максим Войцеховський, старший менеджер, керівник податкового та юридичного відділу в Західній Україні, KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас