Альтернатива євробляхам: як купити недороге авто без сюрпризів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернатива євробляхам: як купити недороге авто без сюрпризів

Технології&Авто
3893
Українці активно шукають спосіб заощадити на купівлі автомобіля. Оскільки банківське кредитування відновлюється повільно, а життя тільки дорожчає, гроші на свіженьку машину з салону мають далеко не всі.
Але є цілком доступний варіант: машини після лізингу коштують недорого, але при цьому мають чесний пробіг і офіційну історію.
Євробляхи вже не по кишені
До недавнього часу багато водіїв придивлялися до авто на єврономерах. Але, схоже, зараз на цьому сегменті вітчизняного авторинку можна поставити хрест. У країні почалося серйозне полювання на авто на евробляхах: тільки за останні пару тижнів власникам таких машин виписали рекордні штрафи в 3 млн і 3,3 млн грн. І далі буде тільки гірше: Державна фіскальна служба спільно зі своїми литовськими колегами почали розслідування проти євробляхерів. Вони перевірять сотні фірм, на які оформляються авто на єврономерах і покарають тих, у кого машини не значаться на балансі.
У такій ситуації купувати авто на євробляхах, незважаючи на розрекламовані «низькі ціни» і обіцянки громадських діячів пролобіювати законопроект про легалізацію нерозмитнених машин, подвійно небезпечно. Адже такі авто, щоб не говорили продавці, залишаються чужою власністю, а значить, у вас їх можуть в будь-який момент забрати. І це ще не найгірший варіант. У ДФС підрахували, що штрафи за експлуатацію нерозмитнених авто на території України можуть досягати 4 млн грн., що набагато перевищує вартість самої машини.
Альтернатива євробляхам: як купити недороге авто без сюрпризів
Далеко не всіх водіїв приваблює і перспектива шукати б/у авто на ринку. Про якість таких машин вже ходять легенди: чого варті хоча б тисячі кілометрів скрученого пробігу або складений з «пазлів» кузов і при цьому – жваве запевнення продавця, мовляв, автомобіль «не битий і не фарбований».
У такій ситуації хорошою альтернативою євробляхам і б/у машинам з ринку експерти називають авто після лізингу. Поки їх на нашому ринку не так багато. Але, ті хто зміг дістати таке авто, цілком задоволені придбанням.
Іномарка за $5 тис.
У чому особливості авто після лізингу? Як відомо, лізинг передбачає передачу клієнту великої партії нових автомобілів, які перебуватимуть на обслуговуванні у офіційного дилера. Після певного терміну і закінчення лізингового договору, компанії-лізингоотримувачі, як правило, оновлюють свої автопарки, а машини після лізингу знову надходять на реалізацію в салони.
При цьому продавець-лізингодавець нерідко пропонує їх за ціною нижче ринкової. «Скажімо, ми виставляли на реалізацію партію з 50 авто, тому були готові їх віддати дешевше, ніж на ринку на 5-10%», – розповідає директор з продажу компанії «ІЛТА» Ігор Шрамко. Він додає, що у них ціни на старі авто стартують з 150 тис. грн., а це близько $5,6 тис – це Peugeot 207 Access 1.4 3d 2011 року на механіці і з пробігом 130 тис км. Наприклад, за 280 тис. грн. можна купити Peugeot 308 Access 1.6HDI 5d 2013 року на механіці і з пробігом 88 тис км. за 240 тис. грн. реально придбати Skoda Fabia Amb 1.4 2013 року випуску з двигуном внутрішнього згоряння 1,4 л, механічною коробкою передач, кондиціонером, сигналізацією тощо.
Для юридичних осіб покупка буде дешевшою ще на 20%, бо в усі ціни вже закладено ПДВ, що практично нереально зустріти, вибираючи б/у авто на ринку.
Важливий і той факт, що всі ціни на авто після лізингу виставлені в гривнях. Причому, незважаючи на перманентне знецінення національної валюти, їх переглядають нечасто.

Своєрідним «індикатором» того, що ціни на авто після лізингу досить вигідні для потенційного покупця, є перекупники. Вони активно моніторять пропозицію на ринку і викуповують машини, на яких реально заробити, «приклеївши» до ціни свої комісійні.
«У нас перекупники забирають 20-30% авто після лізингу, а потім їх перепродують», – розповідає Віталій Дрофа, директор відділу трейд-ін “ІЛТА Україна».
Автомобілі після лізингу підходять за всіма параметрами сервісу UBER, дуже вимогливому до авто своїх таксистів.
Офіційні відносини
Але ціна – лише один з нюансів купівлі авто з пробігом. Не менш важливий і технічний стан автомобіля, адже може виявитися так, що, заплативши, на перший погляд, мало, ви вже в процесі експлуатації машини будете змушені витрачати шалені гроші на обслуговування, ремонти тощо.
Мабуть, головна проблема нашого б/у ринку – нечесні пробіги. За невелику плату гаражні майстри беруться «підкоригувати» спідометр буквально будь-якого авто, виставивши на ньому потрібні цифри. Власнику такий трюк дозволяє виставити вищу ціну, а ось потенційному покупцю – гарантує масу проблем. Адже технічний стан авто, яке пройшло 50 тис. і 250 тис. км, істотно відрізняється.
У авто після лізингу проблеми «нечесного пробігу» просто не існує.

«Лізинг – це оренда. Юридична особа, оформляючи автомобіль в лізинг, оплачує не тільки частину його вартості, а й страхування і обслуговування. У такій ситуації нікому не вигідно скручувати пробіг, адже клієнт не буде потім продавати автомобіль сам, а просто залишить його нам – лізинговій компанії за залишковою вартістю. Тож авто обслуговується тільки на фірмових сервісних станціях, а в сервісних книжках є всі позначки про це, в нашій базі даних інформація продубльована. Крім того, є всі дані по страхові випадки, що сталися з даним автомобілем. Тобто клієнт отримує точну інформацію про своє придбання», – пояснив Ігор Шрамко.
Прозору історію авто цінують і покупці машин після лізингу.
Як зазначає Віктор Перес-Демиденко, який купив таке авто, головним критерієм вибору став той факт, що «було реально простежити історію автомобіля, і він обслуговувався тільки на фірмовому СТО». Все це дозволяє переконатися в тому, що авто потрапляє до вас в руки в хорошому технічному стані і не буде підносити неприємні сюрпризи вже на наступний день після придбання.
Схожої думки дотримується й інший покупець авто після лізингу – Андрій Автономов. «Це офіційний автомобіль з оригінальним пробігом. Плюс – він регулярно проходить офіційне обслуговування, має прозору сервісну історію», – зазначає автовласник.
Покупці однозначно не купують кота в мішку, все максимально прозоро. «Купівлею задоволений, вибрав хорошу, не биту машину. Такі автомобілі потрібно купувати у офіційних лізингових компаній, а не на авторинку», – радить Автономов.
Зрозуміло, що авто після лізингу оформляється у власність нового покупця, згідно з усіма нормами вітчизняного законодавства.
Тут саме час згадати про ті ж авто на євробляхах, минуле яких є для нового власника таємницею за сімома печатками, а майбутнє може скластися найнесподіванішим чином, адже машина, по суті, не є вашою власністю і може стати «не вашою» буквально в будь-який момент.
Плюси авто після лізингу цінують все більше українських водіїв. Не дивно, що попит на такі машини постійно зростає. І вибирати автолюбителям є з чого.
«Наприклад, у нас на складі зараз понад 240 авто. Машини повертаються з лізингу великими партіями, тобто, визначившись із конкретною моделлю, клієнт може вибирати, скажімо, з 20 однакових авто, підібрати мінімальний пробіг і ідеальний стан», – підсумував Ігор Шрамко.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас