Податкова знову пропонує прибрати «спрощенку» та єдиний податок для ФОП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова знову пропонує прибрати «спрощенку» та єдиний податок для ФОП

Казна та Політика
7751
У Державній фіскальній службі України (ДФС) вважають, що країна повинна відмовитися від спрощеної системи оподаткування і поступово перевести малих підприємців на загальну систему. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявив в. о. голови ДФС Мирослав Продан.
Зараз в Україні діє спрощена система оподаткування (так звана «спрощенка») — це спеціальний податковий режим, розрахований на малих підприємців (наприклад, на фізосіб-підприємців). Його основна перевага для підприємців — сплата єдиного податку замість окремих податків і зборів, спрощена бухгалтерія та звітність. Значна частина українського інтернет-бізнесу працює за цією схемою, часто як ФОП реєструються програмісти, щоб надавати послуги з розробки. Українська влада вже не раз піднімала питання про те, що «спрощенка» — тимчасове явище і повинна бути скасована.
За словами Продана, в економічно розвинених країнах спрощена система оподаткування вводилася на перехідний період, щоб бізнес став на ноги після кризи або економічних потрясінь. На думку чиновника, в Україні цей перехідний період затягнувся. І зараз «спрощенка» використовується великим бізнесом для мінімізації податків.
«Величезний супермаркет або мережа спортклубів. Це ж не малий бізнес? Бухгалтера вони можуть найняти? Можуть. Але чомусь працюють через ФОПів. У них навіть немає юрособи. Замість нього десятки, а іноді і сотні ФОПів, на рахунок яких надходить виручка. Дійшли до встановленого ліміту — закрили ФОП, відкривають інший. Це завдає дуже великих втрат бюджету і не має ніякого відношення до дрібних підприємців», — говорить Продан.
За словами чиновника, ДФС не може самостійно вносити зміни в Податковий кодекс, але може давати рекомендації Міністерству фінансів. А вже Мінфін може підготувати відповідну законодавчу ініціативу.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас