IEEE представив три нові закони робототехніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IEEE представив три нові закони робототехніки

Технології&Авто
843
Інститут інженерів електротехніки та електроніки (IEEE) оголосив про розробку трьох нових стандартів етики для штучного інтелекту. Вони повинні зробити людське благополуччя пріоритетом при розвитку високих технологій.
Поширення роботів і безпілотних транспортних засобів в найближчі десятиліття приведе до значних змін в суспільстві. Соціальні проблеми і переваги, які може принести ШІ, стають темою гарячих обговорень. На жаль, в подібних дискусіях люди часто спираються на уяву та ідеї з наукової фантастики, а не на реальність. IEEE, найбільше в світі об’єднання інженерів, має намір взяти участь у виробленні рішень, які стануть основою для мирного існування людей і машин. При цьому організація буде спиратися на наукові факти і досвід учасників, а не на домисли.
Щоб підтримати благополуччя людей в світі розумних машин, експерти IEEE представили проект трьох етичних стандартів розвитку ШІ. Вони включають в себе такі пункти:
1. Стандарт для етичного впливу роботизованих і інтелектуальних систем
У цьому стандарті розглядаються дії ШІ, що приховано або явно впливають на поведінку і емоції людини. Щоб роботи дотримувалися в цьому питанні загальноприйнятої етики та принципів моралі, інженери і філософи повинні спільно працювати при розробці подібних систем.
2. Стандарт відмовостійкості
Роботизовані системи в процесі роботи потенційно можуть завдати шкоди людям і навколишньому середовищу. Необхідно впровадити стандарт для створення ефективних заходів безпеки, що знижують ризик помилок, і безпечного припинення експлуатації скомпрометованих систем. Цей стандарт встановлює чіткі процедури оцінки, тестування та сертифікації відмовостійкості роботизованих систем.
3. Стандарт для впливу ШІ на добробут суспільства
Творці ШІ – програмісти, інженери, технологи – повинні враховувати, як вироблені ними пристрої змінять добробут людей з точки зору продуктивності праці та економічного зростання. У цьому стандарті визначається, які показники людського добробуту необхідно брати до уваги при впровадженні тих чи інших інтелектуальних систем. Це забезпечить основу для узгодження даних між різними фахівцями.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас