Олег Кузнецов: сільське господарство 4.0. Огляд останніх аграрних інновацій в Україні та світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: сільське господарство 4.0. Огляд останніх аграрних інновацій в Україні та світі

Аграрний ринок
778
За торішнім підрахунками ООН, загальна кількість населення до 2020 року зросте до 9,1 млрд осіб. І щоб прогодувати всіх, обсяги виробництва продуктів харчування теж повинні збільшитися – як мінімум, на 70%.
Єдине, що здатне дати такий приріст – це нові технології. У світі, на щастя, вже є ефективні інноваційні рішення для аграріїв, причому деякі з них створені безпосередньо в Україні.
Інновації проти шкідників
Інструмент для боротьби зі шкідниками поки один – пестициди. Вони ефективні, але шкідливі як конкретно для паразитів, так і для навколишнього середовища.
При цьому розрахувати точну кількість отрути, необхідну для розприскування на конкретному полі, практично неможливо, адже ніхто не знає, скільки паразитів є на ділянці. Тому в ґрунт зазвичай потрапляє невиправдано багато пестицидів з усіма негативними наслідками, що випливають із цього.
Але новітні IoT-технології (англ. Internet of things – Інтернет речей) дозволяють розв’язати цю проблему.
Наприклад, американська компанія Semios виробляє так звані «розумні пастки» для захисту зернових від шкідників. Вони являють собою мережу оснащених датчиками контейнерів, кожен з яких розміщується на певних ділянках поля.
Пастки вираховують кількість комах на своїй ділянці, при цьому самостійно відокремлюючи нешкідливих комах від пожирачів врожаю.
Як тільки кількість останніх доходить до критичної позначки, система повідомляє користувача через мобільний додаток.
На підставі її даних розраховувати необхідну кількість отрути вже нескладно.
До речі, пастки Semios також оснащені датчиками, що відстежують температуру ґрунту, рівень його вологості, стан здоров’я рослин. Це, по-перше, дозволяє передчасно виявити ознаки захворювань сходів, а по-друге – відстежувати рівень вологи в ґрунті і таким чином ефективніше вибудовувати графіки поливів.
Подібні системи також виробляють компанії Spensa і Ericsson. Перша орієнтована на віддалений моніторинг яблучних дерев, а друга – виноградників.
Всі три розробки вже використовуються на практиці, переважно в США і країнах Західної Європи.
Системи смарт-зрошення
Іспанські вчені розробили систему інтелектуального зрошення WaterBee. Вона являє собою мережу датчиків і сенсорів, які, знову ж таки, розміщуються по всій ділянці.
Ці пристрої періодично перевіряють стан ґрунту – рівень його вологості, пухкості, насиченість різними речовинами тощо.
На тих ділянках, де показники найгірші, автоматично ведеться полив.
За даними, опублікованими самими розробниками, впровадження системи WaterBee знижує витрату води на 40%.
Щось подібне створили і чилійські вчені. Їхня система, правда, орієнтована на полив чорниці, яка переважає в експорті Чилі.
В основі технології лежать бездротові сенсори. Вони аналізують стан рослин і ґрунту, зіставляючи їх, запускають систему поливу. Якщо вірити опублікованій статистиці, таким чином вдалося зекономити 70% води.
Тваринництво нового покоління
Для компаній, зайнятих у сфері тваринництва, також опрацьовуються інноваційні рішення.
Деякі з них дозволяють віддалено стежити за переміщенням худоби, інші здійснюють моніторинг здоров’я тварин аж до їхніх генетичних особливостей.
Подібну систему – BovControl – використовують у Бразилії, наприклад.
Трактори-безпілотники
Варто визнати: ці технології поки належать до розряду «найближче майбутнє». Проте перші прототипи вже випробовуються на полігонах різних компаній.
Один з найцікавіших серед них – трактор-безпілотник Spirit від Autonomous Tractor Cooperation (ATC). Він здатний самостійно їздити і об’їжджати перешкоди.
Зовсім недавно за подібну розробку взялася російська компанія Cognitive Technologies.
Але і пілотовані трактори також стають розумнішими: наприклад, моделі від Blue River Technology здатні розпізнавати серед здорових рослин бур’яни і обприскувати їх гербіцидами.
Набирають у сільському господарстві популярності і дрони. Їх використовують для віддаленого спостереження за угіддями, а також для розприскування добрив або речовин, що відлякують шкідників.
Чим радує Україна?
В нашій країні дуже багато стартапів, що пропонують ІТ-рішення для агробізнесу. Один з найбільших – eFarmer. Цей розробник створив додаток «Польовий журнал».
Він дозволяє відстежувати межі поля за допомогою GPS і віддалено вивчати стан оброблених площ. Також у eFarmer є рішення, що дозволяє перетворити звичайний трактор на «розумний» за допомогою спеціального мобільного пристрою і переносної GPS-антени.
Стартап AgryEye створив багатофункціональний сенсор для аналізу ґрунту. Він здатний визначати склад останньої і стан рослинності.
Цікаві розробки в цьому році продемонстрували на AgTech Forum в Києві.
Серед них: Kray Technologies (перший в світі промисловий дрон для хімічного обприскування польових культур), Water Cloud (установка для виробництва води з повітря), BioSens (сенсор, що сканує продукти харчування на наявність у них токсинів) та ін.
Перспективи на майбутнє
Максимальна автоматизація праці – це тренд на найближчі роки не тільки в сільському господарстві, а й в усіх професійних сферах.
Технології, націлені на тривале зберігання і перевезення продуктів харчування, також будуть актуальні.
Вже зараз створюються розумні зерно- і овочесховища, які самостійно стежать за температурою врожаю, регулюючи в залежності від цього систему клімат-контролю.
Також великі перспективи в майбутньому відкривають вертикальні ферми – теплиці, в яких повністю відтворюються всі умови для проростання рослин.
Останні при цьому поміщені в спеціальні піддони, розташовані вертикально один над одним, що дозволяє в рази збільшити врожайність.
Першим за реалізацію подібної ідеї вже взявся американський стартап Plenty.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас