В Україні дозволили валютне кредитування населення з чіткою курсовою прив'язкою - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні дозволили валютне кредитування населення з чіткою курсовою прив'язкою - юристи

Кредит&Депозит
3542
В Україні дозволили споживче валютне кредитування населення. Зробив це Верховний суд, який виписав під нього цілу правову позицію, розглядаючи справу №6-2024цс16.
У ній підкреслюється, що єдиним засобом платежу в нашій країні залишається гривня, тому сам кредит повинен надаватися саме в ній. Водночас кредитор має право встановлювати валютну прив’язку в договорі до долара, євро або іншої грошової одиниці – до якої забажає.
«Прив’язка може встановлюватися виключно за офіційним курсом Нацбанку. Ніяких готівкових, комерційних або інших «своїх» курсів бути не може, – тільки нацбанківський. І сума платежу повинна перераховуватися в прив’язці до нього на день платежу, згідно з умовами, прописаними в договорі. Рішення ВСУ, безсумнівно, спірне і суперечить чинному законодавству, проте він так вирішив, і його постанови оскарженню не підлягають. По суті, країну повернули до так званих у.о., з якими влада довго боролася. Повернули лише з однією умовою – щоб ці у.о. прив’язувалися до офіційного показника, що розраховується НБУ», – прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
«Рішення справді неоднозначне, але воно є, і кредитори можуть почати ним активно користуватися. Незважаючи на те, що суди нижчих інстанцій досі ставали на бік людей, стверджуючи, що валютна прив’язка незаконна, і може бути визнана нікчемною. Однак ВСУ видав протилежну позицію, якої тепер всі повинні будуть дотримуватися», – погодився з колегою керуючий партнер ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв.
Нагадаємо, що валютне кредитування фізосіб заборонили в Україні в листопаді 2011 р., законом №3795-VI. Після того як гривня зрушила з точки 7,95 грн./$, на якій простояла тривалий час, і почала рухатися до 8,10-8,30 грн./$. Майже відразу пішли неплатежі по валютних кредитах, яких наші люди набралися в 2005-2006 рр. (Спостерігався сплеск в іпотеці та автокредитуванні), і про перспективу 9 грн./$ говорили, як про глобальну катастрофу. Щоб люди не занурювалися в нові валютні борги, їм заборонили видавати нові позики у ВКВ, і на перше місце поставили гривню.
Після нової постанови ВСУ думки юристів розділилися в частині правозастосування. Хтось вважає, що до валюти можна буде прив’язувати тільки споживчі кредити. «Це позики на покупки в магазинах і споживчі потреби, а також на автокредити. Водночас такі договори не можна укладати при оформленні іпотеки», – запевнив Можаєв.
Втім, є й інша точка зору. «Нововведення може поширюватися на будь-які кредити фізособам, і іпотечні в тому числі», – вважає Ростислав Кравець.
«Хоча валютні прив’язки і породжують масу проблем з перерахунками через постійні зміни Нацбанком свого офіційного курсу – ми часто з цим стикаємося щодо корпоративних клієнтів у лізингових компаніях (майже всі договори у них прив’язані до валюти). Платіж йде сьогодні, за одним курсом НБУ, а надходить на рахунок кредитора завтра – вже за іншим. Після чого потрібно або доплачувати, або повертати переплату», – зауважив Можаєв.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас