30-річний експеримент підтвердив нескінченність еволюції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

30-річний експеримент підтвердив нескінченність еволюції

Технології&Авто
2270
Учені австралійського Університету Монаша, що займаються одним з найтриваліших наукових проектів, спростували сучасну теорію про межі еволюції живих організмів. Виявилось, що правим виявився Чарльз Дарвін: зміна зовнішніх умов веде до нескінченної еволюції.
Більшість сучасних проблем, що стоять перед нами, є результатом еволюційного процесу. Наприклад, розвиток ракових клітин в організмі, або кліматичні зміни, що змушують всю екосистему адаптуватися або вмерти.
Дослідження, проведене австралійськими ученими і опубліковане в журналі Nature, дозволяє розглянути молекулярні деталі процесу адаптації за істотний період часу. Для цього Майк Макдональд та його колеги вивчили в лабораторних умовах тисячі поколінь дріжджів та інших мікробрів, таких як кишкова паличка. Цей експеримент (’E.coli long-term evolution experiment’) під керівництвом відомого американського мікробіолога Річарда Ленскі триває вже тридцять років.
«Дослідження Ленскі – найтриваліший експеримент з еволюції мікробів, що охоплює понад 67 000 поколінь кишкової палочки, тобто є еквівалентом мільйону років розвитку людини, – каже Макдональд. – У нашій роботі ми виявили, що навіть незважаючи на те, що кишкова паличка розвивалася в лабораторії в дуже простих умовах, вона все одно адаптувалася до них».
Інакше кажучи, багаторічний експеримент підтвердив теорію Чарльза Дарвіна: виживає найбільш пристосований. Однак сучасна теорія еволюції свідчить, що адаптація мала вже зупинитися, оскільки є якась “межа пристосування”, і кишкова паличка вже мала її досягти. Дане дослідження показує, що це не так. Еволюція нескінченна.
Відповідно до Макдональда, одне з можливих пояснень продовження еволюції кишкової палички – зміна умов, в яких вона росте. Ці зміни навколишнього середовища ведуть до нової адаптації, тож вона ніколи не припинить пристосуватися.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас