Водорості допомогли поліпшити органічні сонячні елементи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водорості допомогли поліпшити органічні сонячні елементи

Технології&Авто
576
Команда вчених з Єльського університету за допомогою крихітних діатомових водоростей змогла поліпшити коефіцієнт поглинання світла у органічних сонячних елементів.
Діатомеї, або бацилларіофіцієві водорості – група планктону, які часто порівнюють з морськими коштовностями, так гарно їх «панцир» з діоксиду кремнію переломлює світло. Крім того, вони поширені в океанах і прісних водоймах усього світу, що робить їх ідеальними кандидатами для створення фотоелементів.
«Неймовірно, що вони існують в природі, – каже Ліндсі Макміллон-Браун, провідний автор статті. – Вони допомагають водоростям вловлювати і розсіювати світло для фотосинтезу, тож ми змогли взяти дещо у природи і використовувати для створення сонячних елементів».
У органічних фотоелементів є активний шар з органічних полімерів, тобто вони можуть бути дешевшими, ніж традиційні сонячні елементи, але не настільки ефективні. Основна причина в тому, що активний шар повинен бути дуже тонким, менш 300 нанометрів, що обмежує ККД елемента. Для того щоб обійти цю проблему, в минулому інженери застосовували наноструктури, які краще вловлювали світло, але вони занадто збільшували собівартість продукції.
Єльські вчені звернулися до природи, точніше, до діатомових водоростей, які, як виявилося, здатні стати заміною цієї розсіюючої речовини. Розмістивши шар скам’янілих діатомей на активний шар фотоелемента, вони виявили, що можуть знизити кількість інших матеріалів, зберігши той же обсяг вироблення електрики.
«Ми змогли побачити, яка правильна концентрація і скільки матеріалу потрібно помістити на наш сонячний елемент, щоб домогтися поліпшення, – каже Макміллон-Браун. – Це дійсно важливо, тому що матеріали, які ми використовували для активного шару, дуже дорогі і рідкісні. При цьому не потрібно переривати існуючий процес виробництва, ніяких ускладнень або труднощів, це дуже просте доповнення до існуючих органічних сонячних елементів».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас