В Україні – навала підроблених грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні – навала підроблених грошей

Валюта
5915
В Україні з’явилися фальшиві долари високої якості, які не завжди можуть розпізнати навіть спеціальні апарати. Керівництво Нацбанку розіслало банкам відповідну телеграму, в якій описані прийоми, до яких вдалися фальшивомонетники цього разу. Мова йде про те, що ділки, мабуть, маючи спеціальну апаратуру, змогли надрукувати на банкнотах серії 2006А мікротексти, зімітувати водяні знаки і спеціальні волокна, які є на справжніх купюрах, повідомляє “Сегодня”.
Крім того, фальшивомонетники примудрилися підробити один з найскладніших елементів захисту банкнот — вони домоглися того, що цифри на купюрі можуть змінювати відтінок залежно від кута огляду. Щоправда, на справжній банкноті цифри змінюють відтінок з зеленого на темно-фіолетовий, а на підробленій — на темно-зелений. Тепер банкам рекомендовано налаштувати детектори так, щоб вони змогли виявляти більш якісні підробки. Крім того, банкірам рекомендовано провести роз’яснювальну роботу серед касирів.
Те, що в Україні актуальна проблема підроблених грошей, підтверджує і статистика Генпрокуратури. За даними цього відомства, збільшилася кількість фактів, коли організовані угруповання підробляли гроші та інші цінні папери. За статистикою ГПУ, за 9 місяців нинішнього року силовики зареєстрували 21 факт підробок саме угрупованнями (хоча за весь минулий рік таких випадків було всього 2). Підозри в цьому році оголошено 78 фігурантам, частина з них вже була спіймана на таких злочинах раніше. Але в цілому фактів підробок грошей та інших цінних паперів, наприклад, акцизних марок для алкоголю в масштабах країни виявлено менше, ніж за такий самий період минулого року — 822 проти торішніх 1023.
“Що стосується підробок валюти, то найпопулярніша купюра у фальшивомонетників — це банкнота номіналом у 100 доларів”, — розповіли нам в прес-службі Нацбанку. З українських купюр, за словами банкірів, ділки воліють підробляти великий номінал — 200 і 500 грн.
На днях в Запорізькій області поліція викрила угруповання з трьох осіб, яке штампувало саме такі купюри. Як повідомила прес-служба запорізької поліції, один з “поліграфістів” спробував втопити аркуші з надрукованими грошима у ванні. Обшук виявив 80 аркушів з підробленими купюрами. Якщо провину підозрюваних доведуть у суді, їм загрожує до 7 років в’язниці.
Як з’ясувала “Сегодня”, в Україні щорічно виносять понад 100 вироків тим, хто збуває фальшиві гроші. Втім, не завжди мова йде про фальшивомонетників. Часто підроблені купюри продають люди, які самі стали жертвою обману, — отримали за свій товар або послуги підроблені гроші, але не захотіли зазнати збитків і вирішили їх позбутися. Один з таких випадків стався у містечку Бібрка Львівської області. Місцевий житель продав газобалонне обладнання для автомобіля за 200 доларів. Через деякий час виявив, що дві купюри номіналом по 100 доларів (тієї ж серії, про яку зараз заявили в НБУ) підроблені. Чоловік вирішив обміняти підробку на гривні, але при обміні був викритий. Про подію дізналася поліція, зрештою справа дійшла до суду, і хлопець отримав 4 роки умовного терміну.
“Якщо вам, наприклад, при обміні валюти видали підробку — викликайте поліцію, — каже адвокат Іван Ліберман. — У присутності копів ви зможете вимагати при обміні отримання справжніх грошей і заодно вбережете себе від кримінального переслідування”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас