У Росії подали до суду на Siemens через поставки турбін у Крим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії подали до суду на Siemens через поставки турбін у Крим

Фондовий ринок
749
Арбітражний суд Москви прийняв до розгляду зустрічний позов дочірньої компанії “Ростех” “Технопромекспорт” до німецького концерну Siemens у справі про законність поставок турбін для кримських електростанцій.
“Судом прийнято ухвалу про прийняття зустрічного позову для спільного розгляду”, – заявила суддя Катерина Абрамова. Раніше Siemens просив суд повернути “дочці” “Ростеху” зустрічний позов у ​​справі про постачання турбін у Крим. РБК ознайомився з деталями зустрічного позову, поданого до Siemens Aktiengesellschaft (Siemens) і “Сіменс технології газових турбін” (СТГТ).
Про деталі розповіли двоє людей, близьких до однієї зі сторін процесу і знайомих з документом. Позов був переданий до суду 16 жовтня. У ньому компанії просять визнати нікчемними три пункти в контракті від 10 березня 2015 року. Згідно з пунктами, СТГТ мала поставити сім газових турбін. В результаті чотири турбіни доставили в Крим, незважаючи на санкції Євросоюзу. У першому пункті зазначалося, що кінцевою точкою призначення повинна бути країна або майданчик, де знаходиться об’єкт, що будується.
У другому пункті йшлося, що турбіни можуть бути використані тільки на енергоблоках, підключених до мереж Краснодарського краю. Згідно з третім пунктом, постачальник не зобов’язаний був виконувати угоду, якщо на його шляху поставали перепони, в тому числі санкції США і ЄС. За словами джерел, близьких до однієї зі сторін процесу, СТГТ направляла покупцям лист з роз’ясненнями.
За їхніми словами, Siemens включив три пункти в контракт для того, щоб європейські санкції були дотримані, а турбіни були перевезені до Криму. У такому випадку, за словами позивача, всі три пункти можна вважати недійсними, тому що частина угоди була здійснена з метою, “що суперечить основам правопорядку”. На думку позивачів, пункти порушують принцип єдності економічного простору, який передбачає вільне переміщення товарів у Росії, в тому числі і в Криму.
Також угода може бути визнана нікчемною, якщо вона спрямована на публічні інтереси третіх осіб, в тому числі на забезпечення безпеки життя і здоров’я громадян, а також оборони і безпеки країни. Siemens подала позов до “Технопромекспорту” в Арбітражний суд Москви 11 липня. Концерн вимагає накласти арешт на чотири турбіни в Криму. У Siemens зазначили, що їх мали доставити в Краснодарський край. Суд в кінці серпня відмовив концерну в цій вимозі.

Довідка Finance.ua:

  • 11 липня 2017 року Siemens подала проти “Технопромекспрту” позов в московський суд, з вимогою повернути турбіни в передбачене контрактом місце призначення – на Тамань.
  • Німецька компанія також зажадала вжити заходів щодо забезпечення позову, наклавши арешт на турбіни і заборонивши їх монтаж. У серпні Арбітражний суд Москви відхилив заяву Siemens щодо забезпечувальних заходів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас