Останні зміни у валютному регулюванні. Добре це чи погано? - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останні зміни у валютному регулюванні. Добре це чи погано? - думка експерта

Кредит&Депозит
1183
У жовтні 2017 року Національний Банк України прийняв чергові довгоочікувані зміни в рамках валютного регулювання, чим суттєво спростив банкам супровід операцій з купівлі та перерахування валюти клієнтів за кордон. Ці нововведення торкнулися насамперед уповноважених банків.
Як розповів Finance.ua Артем Зайцев, начальник валютного контролю Банку «ГЛОБУС», зміни до Постанови НБУ № 247 від 07.04.2016 р. звільнили банки від обов’язку щодня відправляти в Національний Банк України електронні копії документів під купівлю і перерахування іноземної валюти за кордон для виконання зобов’язань клієнтів. Також банк може не відправляти в НБУ в письмовій формі власні висновки, які підтверджують факт проведення банком аналізу діяльності клієнта і наданих ним документів під конкретну операцію ЗЕД.
Добре це чи погано? На думку експерта, скасування чинних раніше вимог дозволить банкам вивільнити суттєві технічні ресурси і уникнути непотрібних витрат часу. Персоналу банків більше не потрібно буде в кінці робочого дня робити скан-копії численних документів, пов’язаних з клієнтськими операціями, систематизувати їх і відправляти регулятору. Це економить час, а час – гроші. Раціональніше використання технічних і людських ресурсів, в свою чергу, сприятиме більш ефективному і ризик-орієнтованому підходу до проведення аналізу фінансових операцій клієнтів.
“Однак цей захід не скасовує обов’язки банку проводити глибинний аналіз діяльності клієнта і його зовнішньоекономічних контрактів. У разі виявлення Національним Банком України ризикових операцій, уповноважені банки зобов’язані надати повний пакет документів під конкретну операцію клієнта з висновком банку щодо цієї операції. Банк зобов’язаний підтвердити, що операція, яка цікавить регулятора, насправді не є ризиковою, і що кредитно-фінансова установа провела глибинний аналіз документів, наданих клієнтом”, – пояснює Зайцев.
Як розповів експерт, аналіз документів включає в себе вивчення суті і мети фінансової операції, встановлення відповідності/невідповідності фінансової операції суті діяльності її учасників, вивчення економічної доцільності фінансової операції, встановлення достатності реальних фінансових можливостей ініціювати фінансову операцію на відповідну суму, а також вивчення ділової репутації учасників фінансової операції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас