Швейцарські вчені розробили першого їстівного робота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарські вчені розробили першого їстівного робота

Технології&Авто
299
Вчені з Федеральної політехнічної школи в Лозанні представили робота, повністю виготовленого з їстівних матеріалів. Дослідники вважають, що в майбутньому мікроботи, яких можна їсти, відкриють нову сторінку високотехнологічної медицини, пише Quartz.
Вчені з Лабораторії інтелектуальних систем Федеральної політехнічної школи в Лозанні (EPFL) створили робота, який став сенсацією в сфері м’якої робототехніки. Він виготовлений з повністю їстівних матеріалів: желатину і гліцерину. Всі деталі, від маніпулятора до датчиків, батарей і транзисторів, їстівні.
Це не означає, що вживати таких роботів на вечерю – хороша ідея. За словами творців, новий робот не дуже хороший на смак, але зате відмінно справляється з медичними завданнями, при цьому повністю перетравлюється і не викликає алергії.
Поява їстівних роботів означає, що в майбутньому можуть бути створені подібні пристрої набагато меншого розміру, які могли б лікувати людей зсередини. Однак поки головним застосуванням желатину в робототехніці є суперм’які шупальца для робота-маніпулятора.
«Деталі таких їстівних роботів можуть бути змішані з поживними або фармацевтичними компонентами, – говорить Даріо Флореан, глава групи дослідників EPFL. – Найперспективнішим нам здається використання їстівних роботів для внутрішніх досліджень організму, а також для транспортування продуктів харчування, оскільки робот не вимагає додаткового корисного навантаження, бо сам є їжею».
На думку вчених, їстівні роботи можуть бути корисні для порятунку і лікування людей в важкодоступних місцях, наприклад, в печерах або шахтах. Крім того, оскільки їстівні матеріали здатні генерувати електричну енергію, окремі частини роботів можуть працювати автономно, подібно до щупалець восьминога.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас