Банки піднімають ставки за валютними вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки піднімають ставки за валютними вкладами

Кредит&Депозит
2990
Дохідність валютних вкладів почала падати ще навесні 2015 року. За цей час ставки за 3-ма місячними вкладами у доларах впали з 7% до 2,25% річних. 6-місячні депозити просіли з 7,5% до 2,5%, а вклади на рік – з 9,5% до 3,35%.
Однак в кінці серпня 2017-го в системі вперше за 2,5 року намітився тренд до зростання ставок за вкладами в ВКВ. Нацбанк відзначив зростання в 0,3 п.п. за короткостроковими вкладами (з 2,8% до 3,1%). Довгострокові депозити при цьому додали відразу 1 п.п. (З 3,7% до 4,7%).
Потреба у валютних депозитах цілком могла посилитися на тлі зменшення валютних вкладів у банках протягом останніх років. Українці неохоче несли валюту в банки через низькі ставки, недовіру до системи і наявність обмежень на видачу валюти з депорахунків. З початку 2017 року відтік тільки з доларових термінових депозитів склав 15 млрд у гривневому еквіваленті.
«Валютні депозити могли подорожчати не тільки через потребу в доларовому ресурсі, але і як реакція на відтік. Хоча нарощувати валютні вклади в умовах девальваційних ризиків і обмеженого кредитування може бути і небезпечно», – зазначив старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.
Навіщо потрібна валюта
Нинішнє зростання ставок експерти не ризикують називати трендом, вживаючи м’якше формулювання – «коригування». Нинішнє зростання ставок вони пов’язують, в першу чергу, з початком ділового сезону і активізацією бізнес-процесів. Бізнесу, зокрема, імпортерам, восени знадобляться великі обсяги валюти. Не виключено, що банки збирають валюту під потреби якірних клієнтів.
«У банків мало власних валютних ресурсів, позаяк регулятор обмежує операції купівлі для особистих потреб, щоб уникнути спекулятивних операцій. І якщо банкам треба залучити валюту для фінансування окремих компаній або напрямків, вони починають залучати її у населення. Адже якщо прийдуть купувати валюту за гривню на ринку, коливання курсу можуть бути набагато серйозніші», – зазначив начальник відділу ринкових досліджень IBI-Rating Віктор Шулик.
Можуть збирати валюту з ринку і під купівлю зобов’язань першокласних позичальників. Як, наприклад, валютних ОВДП Мінфіну або корпоративних боргових паперів.
Ще одним поясненням зростання інтересу банків до валютних вкладів може служити сезон курсових гойдалок. Коли населення починає скуповувати валюту при перших натяках на зростання курсу.
«Куплена валюта може зберігатися вдома під подушкою або на депозиті. Банки не хочуть випускати цю валюту з поточного операційного балансу. І підвищення ними ставок на 1-2 п.п. може вплинути на рішення фізосіб про те, де тримати гроші. Коли восени з’являються ніші, куди можна прилаштувати валюту, краще не давати приводу тримати валюту вдома. В даному випадку банки працюють як транзитний механізм для дружніх компаній і ФПГ», – уточнив Віктор Шулик.
Крім того, банки мають кредитні та депозитні портфелі в валюті, для обслуговування яких також потрібна ВКВ.
Далі – більше
Зафіксоване зростання ставок експерти поки називають відскоком. А до перспектив подальшого зростання ставляться скептично.
«Середня ставка за річним доларовим валютним депозитом на ринках СНД перебуває на рівні 2,3%. І це нормально в умовах відсутності валютного кредитування, а також загальносвітової прибутковості по вкладах і облікових ставок ключових Центробанків світу», – уточнив Андрій Шевчишин.
Але український ринок може похвалитися і власними тенденціями. Тому подальша поведінка ставок за валютними депозитами буде залежати від реакції українців на посилення валютних коливань. Попиту на валюту для купівлі імпортних машин, гаджетів, продуктів і пального. А крім того, від політики держбанків, які держава може використовувати для залучення валюти під зовнішні виплати.
«З огляду на частку держбанків на ринку, зрушення ставок можна організувати на держрівні. А вже тут можна буде припускати і залучення під зовнішнє боргове навантаження, і перекредитування компаній, в тому числі державних, і використання валюти під залучення гривні», – зазначив Андрій Шевчишин.
Враховую той факт, що Україна незабаром чекає рішення щодо «боргу Януковича» Високим судом Лондона, який загрожує Україні виплатою $3,5 млрд, потреба в валютних накопиченнях громадян може різко зрости.
«Кошти людей – найдоступніший ресурс в короткостроковому періоді. $3-5 млрд держбанкам зібрати вдасться. Вони вже так робили в 1,5-2 роки тому. Правда, тоді конкурентом був Приватбанк, який пропонував на 2-3% більше, ніж держбанки. А вже вони до нього підтягувалися. Зараз всі ці банки грають на одному полі. І у держави більше можливості пилососити ринок в разі форс-мажорних обставин», – зазначив Віктор Шулик.
Коли надійде команда
Щоб воскресити інтерес українців до валютних вкладів, державі достатньо дати відмашку держбанкам підвищити ставки до 6% річних з нинішніх 3-5%. І надати повну гарантію повернення коштів (закон не підписаний досі).
У тому, що держбанки рано чи пізно почнуть активніше піднімати ставки за валютними депозитами, на ринку не сумніваються. Адже крім обслуговування інтересів держави, у них є свої валютні борги перед зовнішніми кредиторами. І виплати по них наближаються. Наприклад, у Ощадбанку і Укрексімбанку в 2019 році.
«Держбанки будуть схилятися до того, щоб піднімати валютні ставки. Їх чекають дуже великі виплати за доларовими боргами. Сьогодні зовнішні позики для наших держбанків є найдорожчим інструментом залучення. Вони платять по них трохи більше 10% річних. Тож моральне право піднімати ставки на внутрішньому ринку у них є. Адже витрати по депозитах населення набагато нижчі від витрат із зовнішніх виплат. До 6-7% можуть підняти спокійно», – зазначив директор аналітичного департаменту ІК Concord Capital Олександр Паращій.
Віта Філонич
Нагадуємо, що на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. За її допомогою можна суттєво збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Лише три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Обирайте зручну для Вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас