Як вибрати лічильник на газ, щоб не переплачувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вибрати лічильник на газ, щоб не переплачувати

Енергетика
3696
Більшість українців використовують газ лише для приготування їжі. 70% блакитного палива, яке використовує населення, спалюють газові плити. При чому третина таких споживачів лічильники не встановили, а 19% платять за будинковими, а не квартирними лічильниками, йдеться в даних НКРЕКП.
Про це сказано в матеріалі Сегодня.
Вже в цьому році від того, який встановлений лічильник, буде залежати і тариф на газ. На даний момент українці платять за кожен куб газу 6,9 гривні. НКРЕКП визначає 13% у структурі ціни на газ (80 копійок) – витрати на транспортування і розподіл, пояснює голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Чиновники пропонують розділити тариф – за кожен використаний кубометр платити шість гривень + незалежно від обсягів споживання фіксовану суму (“абонплату”). При цьому Вовк зазначає: в постанові слово “абонплата” жодного разу не згадується, нововведення називають “платою за транспортування і розподіл”.
Є три типи газових лічильників за діапазоном робочих витрат: G4, G2,5, G1,6. Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі (газова плита), достатньо лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка – G2,5, якщо ж є газове опалення, потрібен лічильник G4. Чим потужніший лічильник, тим більшою буде абонплата. Тому важливо, щоб, наприклад, у квартирі з однією газовою плитою не стояв лічильник G4, інакше доведеться переплачувати. Як пояснили в НКРЕКП, українці мають право вибирати і міняти лічильник самостійно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас