Кравцов розповів, як буде боротися з корупцією в УЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кравцов розповів, як буде боротися з корупцією в УЗ

Казна та Політика
969
Виконуючий обов’язки голови правління “Укрзалізниці” Євген Кравцов має намір повернутися до формування повноцінного комплаєнс-офісу компанії, який буде перевіряти процедури на предмет можливих корупційних зловживань з боку співробітників УЗ.
Про це він повідомив в інтерв’ю РБК-Україна.
“Якщо говорити про корупцію в УЗ, то, я вважаю, сама компанія зсередини повинна змінити свій підхід до боротьби з цим явищем. Зараз в УЗ є тільки служба безпеки, яка займається виявленням негідників. Але ефективної системи, яка виключала б можливість зловживань, УЗ, на жаль, не створено. А в корпоративному світі існують загальноприйняті механізми, наприклад, так званий compliance office, який відповідає за правильність побудови і роботи різноманітних процедур та систем у компанії, що і дозволяє уникнути проявів корупції”, – зауважив Кравцов.
За його словами, тільки усуваючи недоліки у процедурі прийняття рішень можна ефективно боротися з корупцією, інакше “скільки б ми негідників не ловили за руку, що вони комусь підіграють на тендерах, то все одно такі будуть”.
“Я бачу в пріоритеті і створення такої системи попередження корупційних ризиків в найкоротші терміни… Всі моменти, де є ризик корупції, повинні відслідковуватися незалежним органом – compliance office, який буде працювати всередині УЗ, але не матиме прямого підпорядкування одній особі в УЗ, навіть голові правління. Це буде зроблено для того, щоб уникнути тиску на цей орган. Він буде звітувати тільки перед усім правлінням, наглядовою радою та акціонером – Кабміном. У своєму звіті він буде прямо вказувати, що, наприклад, у таких-то і таких-то процедурах тендерів є прогалини, якими можуть скористатися корупціонери. Крім того, цей орган буде пропонувати варіанти зміни системи, щоб прибрати ці корупційні ризики”, – сказав Кравцов.
На питання про збільшення кількості перевірок УЗ правоохоронними органами в. о. голови правління зазначив, що, на його думку, їх не стало більше, а просто зараз більш активно обговорюють. “Перевірок і кримінальних справ було досить багато і раніше”, – сказав він.
Відзначимо, що розмови про формування compliance office у ПАТ “Укрзалізниця” ведуться з самого початку утворення компанії (почала працювати з 1 грудня 2015 року). В березні 2016 року повідомлялося, що такий департамент створений, проте фактичної діяльності, напевно, не велося, бо через рік в УЗ повідомили, що compliance office почне працювати у першому кварталі 2017 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас