Як легально працювати в Польщі за безвізом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як легально працювати в Польщі за безвізом

Казна та Політика
3684
Безвізовий режим істотно спрощує працевлаштування в Польщі, хоч і не дає права на легальну роботу в цій країні. Оскільки робоча віза тепер не є необхідною умовою, українці, які хочуть працювати у Польщі, повинні отримати так зване “oświadczenie” (декларацію про намір працевлаштування іноземця) або ж традиційний дозвіл на роботу. І перший документ отримати значно простіше, пояснюють в організації Change Communication, яка в партнерстві з німецькою компанією GOPA Com та за фінансової підтримки Представництва Європейського союзу в Україні проводить комунікаційну кампанію “Відкрий Європу”.
Так, декларація про намір працевлаштування іноземця оформляється для громадян лише кількох держав, включаючи Україну, і дає право працювати у Польщі не більше ніж шість місяців на рік. Цього достатньо для більшості з тих, хто шукає сезонну роботу в Польщі.
Для того щоб громадянин України отримав “oświadczenie”, польський роботодавець повинен заповнити декларацію з його і своїми даними і зареєструвати цей документ в місцевому управлінні праці. Ця декларація зараз оформляється безкоштовно і може бути надана як на місці, коли працівник вже прибув у Польщу, так і до його виїзду з України.
Таким чином, Варшава офіційно дозволила працевлаштування для тих українців, які подорожують або в рамках безвізового режиму, або з шенгенською візою, виданою не Польщею. Так, незважаючи на європейське правило про заборону влаштовуватися на роботу за безвізом, остаточне рішення залишається за урядом кожної з країн-членів Євросоюзу. Деякі держави роблять винятки для українців чи для всіх мандрівників. По суті, в Польщі діє саме таке виключення.
Однак, “oświadczenie” на сезонну роботу не скасовує того, що за безвізовим режимом дозволяється знаходитися в ЄС не більше ніж 90 днів на кожний 180-денний період. Ця декларація оформляється на вдвічі більший термін, оскільки діє також для робочих віз, однак якщо порушити правило 90/180, при виїзді з Польщі чекає депортація і заборона на в’їзд на кілька років. Щоб цього уникнути, до закінчення 90-денного терміну потрібно подати заяву про легалізацію перебування в воєводський (тобто регіональний) відділ у справах іноземців.
Більш того, усна заява про плани працювати за безвізом не гарантує того, що перетнути кордон буде можна. Остаточне рішення приймає прикордонник, а всі вимоги до мандрівників залишаються – потрібно бути готовим довести мету поїздки та обґрунтувати її тривалість.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас