НБУ показав невтішні наслідки економічної блокади на Донбасі (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ показав невтішні наслідки економічної блокади на Донбасі (інфографіка)

Казна та Політика
1845
Блокада неконтрольованих територій Донбасу призвела до погіршення економічної ситуації в Україні. При цьому наслідки блокади відбилися ще не повною мірою.
Такі дані надав Національний банк України (НБУ) в звіті про фінансову стабільність.
На початку 2017 року ризики для реального сектора [економіки] істотно зросли через загострення ситуації на неконтрольованих територіях (НКТ). Через обстріли регулярно припиняли роботу підприємства, розташовані неподалік окупованої території. У березні українські підприємства в НКТ захопили терористи, а РНБО України ввів блокаду торгівлі з окупованими територіями. В результаті в I кварталі скоротилося виробництво в металургії і вугільній промисловості, в яких найвища частка розташованих на окупованих територіях підприємств, а також в суміжних галузях – видобутку руди, виробництві електроенергії ї”, – йдеться в звіті НБУ.
Також блокада НКТ негативно вплинула на виробництво гірничо-шахтного устаткування.
Крім того, НБУ констатував, що в другому кварталі ситуація і далі погіршувалася: падіння промислового виробництва в квітні прискорилося до 6,1% в річному вираженні.
НБУ показав невтішні наслідки економічної блокади на Донбасі (інфографіка)
Додатковим джерелом ризику для металургії та суміжних галузей є нестабільна робота Авдіївського коксохіму, відзначають в Нацбанку.
“Підприємство, на яке припадає понад 20% виробництва коксу (від чого залежить виробництво чавуну, в меншій мірі – сталі), розташоване біля зони бойових дій, тому часто виникають проблеми з логістикою і самим виробництвом. Перебої в його роботі істотно впливають на результати діяльності декількох галузей”, – вказує НБУ.
Так, зростання цін на електроенергію дозволило підприємствам галузі в I кварталі збільшити дохід на 29% р/р незважаючи на те, що обсяг виробництва знизився на 5%. Необхідність припинення поставок антрациту з окупованих територій, а в перспективі і з Росії змусить підприємства шукати нових постачальників сировини за кордоном.
“Тому існує висока ймовірність того, що тарифи на електроенергію будуть в подальшому зростати, щоб компенсувати високу вартість імпортного вугілля для теплових електростанцій”, – відзначає Нацбанк.
Таким чином, блокада НКТ може незабаром побічно негативно впливати і на інші галузі економіки, попереджають в НБУ.
“З огляду на ці ризики, основне завдання металургійних і суміжних галузей на 2017 рік – переорієнтуватися на зарубіжних (крім Росії) постачальників вугілля і коксу (для мінімізації ризику зупинки Авдіївського коксохіму) і активно запроваджувати технології, які допоможуть знизити споживання вугілля”, – підсумували в Нацбанку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас