НБУ затвердив нові правила розрахунку вартості кредитів для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив нові правила розрахунку вартості кредитів для населення

Кредит&Депозит
1565
Національний банк України (НБУ) затвердив нові правила розрахунку банками загальної вартості кредиту для споживача, а також реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит.
Як повідомляється на веб-сайті центробанку, таким чином, відповідні розрахунки приведені у відповідність із вимогами закону “Про споживче кредитування”, який набрав чинності з 10 червня 2017 року.
Нацбанк, зокрема, встановив методику розрахунку загальної вартості кредиту для позичальника-фізичної особи, відповідно до положень зазначеного закону в частині складових загальної вартості кредиту. До таких складових належать платежі за послуги кредитодавця і кредитного посередника (при наявності).
Крім того, НБУ, у відповідності з положеннями закону, розробив методику розрахунку реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, яка базується на положеннях Директиви ЄС 2008/48/ЄС про кредитні угоди для споживачів.
Зокрема, для розрахунку реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит використовується формула ефективної річної процентної ставки, яка є універсальним показником для будь-якої схеми нарахувань по кредиту. Таким чином, врахування положень Директиви ЄС 2008/48/ЄС при обчисленні реальної річної ставки забезпечує єдиний підхід до розрахунку банками загальної вартості кредиту для позичальника-фізичної особи, що дозволить такому позичальнику здійснити порівняльний аналіз умов різних кредитних угод і вибрати найбільш прийнятний для себе варіант.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас