Китай готується потіснити США в галузі ШІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готується потіснити США в галузі ШІ

Світ
515
Довгі роки Китай із заздрістю спостерігав за західними ІТ-розробками, однак тепер баланс сил змістився. Країна стає лідером в галузі штучного інтелекту і поступово наздоганяє і переганяє США.
Багатомільярдні інвестиції, урядові ініціативи і впровадження ШІ в більшість сфер життя підвищують шанси на лідерство, але, водночас можуть обернутися провалом.
Поки адміністрація президента США Дональда Трампа скорочує бюджет на наукові дослідження і розробки, китайські провінції і міста інвестують мільярди доларів у штучний інтелект, робототехніку та суміжні технології. Втім, оцінити масштаб інвестицій в КНР складно, бо місцевий уряд намагається мінімально розкривати інформацію. За даними The New York Times, маловідоме місто Сянтань в провінції Хунань виділив $2 млрд на розробку роботів і ШІ. У Сучжоу провідні ШІ-компанії отримують субсидування в розмірі $800 000, а за відкриття ШІ-бізнесу в Шеньчжені можна отримати фінансову підтримку в розмірі $1 млн.
Підтримка розробок в сфері штучного інтелекту має для китайського уряду стратегічне значення не тільки через конкуренцію на глобальному ринку, а й через внутрішні цілі. Авторитарна держава збирається впроваджувати ШІ для стеження за людьми, прогнозування злочинів, видачі кредитів, скорочення пробок, інтернет-цензури і створення самонавідних ракет.
Китай же не тільки інвестує в ШІ всередині країни, але також вкладає гроші в американські проекти. Міністерство оборони США нещодавно виявило, що КНР фінансує американські ШІ-компанії, які займаються розробками, що мають важливе значення в оборонному секторі.
За матеріалами:
The New York Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас