Максим Пархоменко: відновлювана енергетика в Україні. В якому вона стані? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: відновлювана енергетика в Україні. В якому вона стані?

Енергетика
517
У середу, 19 квітня, в українських ЗМІ пройшла новина про те, що міністерство енергетики заявило про намір індійських інвесторів вкладати в альтернативну енергетику України.
В цілому, на даний момент наша країна є “неораним полем” в плані впровадження нових технологій і джерел енергії. При цьому уряд декларує, що він дуже зацікавлений у таких проектах.
Зокрема, впровадження так званого зеленого тарифу дозволило спростити економічні процеси і зробило діяльність у цій сфері більш прозорою.
Згідно з зеленим тарифом, виробники зеленої енергії можуть продавати її державі. Сам тариф був введений в 2009 році. Поступово з кожним роком, згідно з первинним документом, він знижувався.
Таким чином, в наші дні його вартість знизилася до 4 гривень або 0,18 євро за один кіловат.
Враховуючи світову практику, а саме США, привабливість таких проектів стартує від 0.1 долара за кіловат, з чого можна відзначити, що у нас не самі низькі тарифи.
В цілому закон дозволяє продавати енергію не тільки великим підприємствам, а й простим громадянам. Тому, встановивши у себе на дачі або в будинку сонячну батарею, можна добре зекономити, а з часом відбити її вартість приблизно за півтора роки.
Також цьому сприяють і кредити для приватників від Укргазбанк, з допомогою яких можна придбати сонячну батарею під 1% річних.
Треба сказати, що розвиток зеленої енергетики з урахуванням ситуації в нашій країні виглядає більш ніж прийнятним – за рахунок впровадження вищезазначених тарифів дозволяє нарощувати обсяги її виробництва.
Зокрема, інтерес становлять біогазові підприємства, за рахунок великих потужностей з виробництва агропродукції у нас є багато сировини для переробки та генерації тепла.
Також, чиновники активно розмірковують над встановленням в Чорнобильській зоні вітрогенеруючих потужностей і сонячних генераторів. Ця територія включає в себе близько 265 гектарів площ, непридатних для життя та ведення будь-якої діяльності, а також володіє істотною інфраструктурою, яка створювалася під Чорнобильську атомну станцію, а саме її пропускна здатність становить близько 4000 МВт / год, чого більш ніж достатньо для зеленої енергетики.
Загалом розмір зони більший, ніж площа Люксембургу, трохи менший від Київської області, так, за словами метеорологів, рівень соляризації приблизно такий, як на півдні Німеччини.
Враховуючи це, держагентство з управління зоною відчуження надає максимально широкі можливості для оренди цих земель. Зокрема, надаючи можливість підприємцям сплачувати ренту за зниженим коефіцієнтом 0,15 від стандартної орендної ставки в Київській області.
Тому у нас розвиток альтернативної енергетики в цілому йде більш ніж у нормальному руслі.
Але основною проблемою, яка властива не тільки Україні, а всьому світу, є вартість її генерації. На даний момент, все ще більш енергетично вигідніше і дешевше добути і спалити тонну вугілля, ніж встановити сонячну батарею.
Крім цього, падіння цін на енергоносії (нафта і газ), також не додають плюсів до чаші вагів за зелену енергетику. Тільки за рахунок дотацій держави, зокрема, така практика є в ОАЕ і Саудівській Аравії, такі проекти активно розвиваються.
Таким чином, ціна вартості одного зеленого кіловата ще не настільки конкурентоспроможна не тільки в Україні, але і за кордоном. При цьому наша країна не остання у списку країн, що використовують зелену енергію, і створює всі умови для її подальшого впровадження.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас