У Києві придумали, як змусити водіїв паркуватися за законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві придумали, як змусити водіїв паркуватися за законом

Особисті фінанси
922
В Київраді запропонували ввести фотоінспекторів з парковки, але фахівці з транспортної інфраструктури закликають домагатися зниження тарифів на паркінгах ТРЦ .
У Києві може з’явитися муніципальна паркувальна інспекція. Такий проект рішення Київради зараз виставлений на громадське обговорення на сайті КМДА. Столичні чиновники впевнені: інспекція дисциплінує водіїв і розвантажить трафік в центрі. Але експерти стверджують: не так просто створити новий контролюючий орган, та й ефективність його сумнівна.
“Листи щастя”
На паркувальну інспекцію хочуть покласти контроль за дотриманням правил паркування на платних майданчиках, крім того, вона повинна виявляти порушників, які залишають машини у невстановлених місцях. У інспекторів також з’явиться право на фотофіксацію автохамів, яким поліція пришле «листи щастя» (за держномером з’ясовується власник авто, і йому додому надсилають повідомлення про штраф). Про це нам розповів ініціатор проекту, депутат Київради Олександр Пабат.
На його думку, існуюча система паркування транспорту в столиці неефективна і створює дискомфорт. «Водії ігнорують паркувальників і часто не платять за стоянки, а якщо й платять, місто цих грошей не отримує. КП «Київтранспарксервіс» заявило про свою збитковість, і куди зникають гроші за паркування — незрозуміло. Крім того, водії масово порушують ПДР, залишаючи машини по всьому місту в недозволених місцях, у тому числі під знаками «Зупинка заборонена», — говорить Пабат.
За його словами, нова інспекція контролюватиме дотримання правил паркування в місті і зможе проводити фотофіксацію порушників. «Багато водіїв, які сьогодні кидають машини у невстановлених місцях, часто блокуючи міський транспорт або паркуючись в кілька рядів, подумають: а чи варто їм їхати в центр на машині і бути оштрафованим. В такому випадку зменшиться кількість автомобілів у центрі Києва. Якщо не буде поправок, через пару тижнів відправимо документ у Верховну Раду на узгодження», — сказав Пабат.
“Краще збільшити штрафи”
Експерти вважають цю ініціативу такою, яку складно реалізувати, і малорезультативною. «Закон України про правила дорожнього руху регламентує, що функції контролю за порушеннями ПДР покладено на поліцію. Навіщо створювати нову інспекцію, якщо можна змусити працювати існуючу поліцію», — говорить експерт з транспортної інфраструктури Костянтин Тихомиров.
На його думку, слід налагодити оперативну комунікацію між поліцією та судовими органами, а суми штрафів за паркування в недозволеному місці підвищити в кілька разів. «Якщо поліція зможе швидко виписувати величезні штрафи, такі заходи дійсно змусять порушників залишати машини вдома і їхати на роботу громадським транспортом», — зазначив він. Також експерт вважає, що необхідно налагодити і запустити в дію міську систему фото- і відеофіксації порушень.
«У такому випадку необхідність в паркувальних інспекторах відпаде. Адже у інспектора навряд чи будуть повноваження штрафувати порушника, і після фотофіксації порушення йому доведеться викликати поліцію або відправляти фотографії копам. Який же сенс нам утримувати такого посередника? А потім ми створимо орган, контролюючий інспекторів, і антикорупційну організацію для стеження за контролюючими?» — іронізує Тихомиров.
З ним згоден і транспортний експерт, радник міністра інфраструктури Олександр Кава. «Функції контролю за порушниками покладено на поліцію. Щоб передати частину цих повноважень новому органу, необхідно змінювати законодавство, а це тривалий процес», — підкреслив він. Водночас Тихомиров звертає увагу на те, що більшість паркінгів торгових і бізнес-центрів Києва стоять напівпорожні. «Парковка там коштує величезних грошей. Відповідно, люди туди не їдуть, а паркують машини на тротуарах і під знаками на вулиці. Владі слід провести переговори з власниками ТРЦ про зниження цін на стоянку в паркінгах», — говорить він.
Богдан Приходько
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас