В Bloomberg назвали найдорожчу компанію світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Bloomberg назвали найдорожчу компанію світу

Фондовий ринок
3102
Згідно зі свіжими біржовими котируваннями, найдорожчою публічною компанією світу є Apple. Її капіталізацію оцінюють в $755 млрд. На другому місці Alphabet з капіталізацією в $576 млрд. Але у виданні Bloomberg зуміли оцінити і непублічну компанію з видобутку нафти — Saudi Aramco. Виявляється, її вартість може перевищувати $1 трлн.
Saudi Aramco – державна компанія, яка належить Саудівській Аравії. Після падіння вартості нафти держава, яка жила і розвивалося за рахунок доходів з цієї сировини, вперше вирішила продати 5% компанії і передати їх до бюджету. Це необхідно для скорочення дефіциту бюджету. Акції компанії планують продавати на одній з найбільших світових бірж: Лондон, Нью-Йорк, Сінгапур або Гонконг. У планах провести IPO вже наступного року.
Зазвичай приватні компанії складно оцінювати. Вони часто не публікують свої фінансові дані, що ускладнює роботу експертів у виставленні чесної оцінки. Але нещодавно уряд Саудівської Аравії запросив аудиторів для оцінки потенційної компанії. Спершу фахівці Wood Mackenzie Ltd оцінили компанію в $400 млрд, що значно менше від технологічних гігантів (Microsoft оцінюється в $505 млрд, Amazon і Facebook – майже $410 млрд), але сильно вище будь-якої іншої нафтової компанії світу. Приміром, лідер минулих років, компанія Exxon Mobil, має капіталізацію до $377 млрд.
Щоб залучити якомога більше інвесторів, уряд країни вирішив піти на незвичайний крок. На поточний момент Saudi Aramco віддає в бюджет близько 85% свого доходу. Але вже 27 березня прийнято рішення різко знизити податок всього до 50%, що збільшить прибуток компанії на 300%. Для потенційних інвесторів це відмінний знак: вони зможуть отримувати більші виплати по дивідендах, а в компанії залишаться кошти на активний розвиток.
Після змін аналітики різко змінили свої прогнози. На думку Rystad Energy, капіталізація Saudi Aramco зросте як мінімум на 250% і перевищить $1 трлн. А якщо нафта підніметься в ціні до $75 за барель, капіталізація підніметься до $1,5 трлн. До того ж, у самій компанії непогані показники: вона видобуває майже 10 млн барелів нафти щодня, має резерви, невеликі кредитні зобов’язання тощо.
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас