В НБУ пояснили, як вплине на гривню торгова блокада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ пояснили, як вплине на гривню торгова блокада

Валюта
2354
У Національному банку вважають, що блокада торгівлі з окупованими районами Донецької та Луганської областей матиме обмежений вплив на курс.
Про це повідомляє прес-служба НБУ за підсумками позачергового засідання комітету з монетарної політики, під час якого було узгоджено оновлені прогнози Національного банку на 2017-2018 рр. з урахуванням ефекту торговельної блокади окупованих районів Донецької та Луганської областей.
“Вплив блокади на обмінний курс гривні буде обмежений. Погіршення ситуації з платіжним балансом насамперед відображатиметься на обсягах чистої купівлі валюти на ринку для поповнення резервів”, – йдеться у повідомленні.
За оцінками Національного банку, внаслідок розвитку ситуації на сході країни скоротиться експорт металургійної продукції та збільшиться імпорт вугілля.
“У результаті дефіцит поточного рахунку платіжного балансу може погіршитися приблизно на 1,8 млрд дол. США. Ці втрати будуть здебільшого компенсовані за рахунок сприятливої ситуації на зовнішніх сировинних ринках, позитивний ефект від яких на стан поточного рахунку становитиме приблизно 1 млрд дол. США. Як наслідок, прогноз дефіциту поточного рахунку у 2017 році попередньо переглянуто до 4,3 млрд дол. США (січневий прогноз – 3,4 млрд дол. США). У 2018 році дефіцит поточного рахунку очікується на аналогічному рівні”, – зауважують у НБУ.
У регуляторі зазначають, що ефект від збільшення дефіциту поточного рахунку на пропозицію валюти на міжбанківському валютному ринку буде пом’якшений НБУ. Останнім часом Національний банк купував валюту на міжбанківському ринку за наявності її надлишкової пропозиції для поповнення міжнародних резервів. Для пом’якшення впливу торговельної блокади на валютний ринок Національний банк планує скоротити обсяг купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку, залишаючи більше валюти на ринку і сприяючи звуженню коливань курсу гривні.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас