Експерти пояснили плюси і мінуси скасування трудових книжок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили плюси і мінуси скасування трудових книжок

Казна та Політика
2211
Уже в цьому році в Україні може початися заміна паперових трудових книжок електронними. Технологію їх впровадження днями презентував голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний.
Пенсфонд планує всім працюючим видати електронні посвідчення, які замінять паперові трудові книжки. Для цього вже модернізовано реєстр застрахованих осіб (які працюють офіційно і за них роботодавець платить страхвнески в ПФ) – тепер він єдиний по всій країні.
Через пару років ПФ може вимагати від усіх роботодавців оцифрувати дані паперових трудкнижок і внести до реєстру, засвідчивши e-підписом кадровика. Це послужить для ПФ захистом від шахрайства, бо зараз трудкнижки вільно продаються, і внести завірений печаткою запис про нібито роботу до 2000 р. (коли не вівся облік сплати страхвнесків) в якійсь зниклій фірмі для шахраїв не завдасть труднощів. Також звільненому за “поганою” статтею КЗпП (втрата довіри, порушення дисципліни) не вдасться “втратити” трудову книжку, щоб приховати цей факт.
Головним плюсом від введення е-книжок є достовірність і збереження даних про працівника, а також зниження витрат роботодавця на утримання штату HR-служби. Так, довідку про зарплату можна буде отримати в мережі.
Однак експерт з ринку праці Тетяна Пашкіна побоюється помилок кадровиків при внесенні записів до реєстру, які складно буде виявити і виправити: “Якщо в паперовій трудовій книжці людина легко може помітити неточність і попросити її виправити, то з e-книжкою це складніше. Виправити неточність в реєстрі можна тільки через суд. А вона впливає на страхстаж і пенсію. Як вихід – видача на руки паперових довідок з печаткою, які фактично стануть ерзац-книжкою”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас