Обсяг грошової маси скоротився до 1 трлн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг грошової маси скоротився до 1 трлн грн

Казна та Політика
791
У лютому залишки за депозитами в національній валюті залишилися практично на рівні попереднього місяця.
Про це свідчать попередні дані «Грошово-кредитної статистики» Нацбанку за лютий.
Залишки за депозитами корпоративного сектору в національній валюті скоротилися на 1,1% під впливом одночасної дії двох різноспрямованих факторів.
«З одного боку, скорочення депозитів юридичних осіб було типовим для періоду сплати квартальних податкових платежів. З іншого боку, спостерігався приплив бюджетних коштів в банки, зокрема, коштів місцевих бюджетів», – йдеться в повідомленні.
За даними регулятора, залишки депозитів домашніх господарств у національній валюті за підсумками лютого зросли на 1,3% і майже повністю компенсували скорочення депозитів бізнесу.
Залишки за кредитами, наданими банками в національній валюті в лютому, збільшилися на 0,2%. У НБУ пояснюють, що кредитну активність продовжує стримувати високий рівень боргового навантаження серед позичальників корпоративного сектору.
«Зокрема, за підсумками лютого портфель кредитів, наданих бізнесу в національній валюті, фактично не змінився. Дешо швидшими темпами зростав портфель гривневих кредитів, наданих домашнім господарствам, який в лютому збільшився на 0,8%», – відзначає регулятор.
При цьому грошова маса за підсумками лютого зменшилася на 0,6% до 1 060 млрд грн, що було обумовлено як скороченням депозитів, що входять в показник грошової маси, так і готівкових коштів в обігу поза банками.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас