300 тисяч на кекси. Як Київрада витрачає гроші "на потреби виборців" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

300 тисяч на кекси. Як Київрада витрачає гроші "на потреби виборців"

Казна та Політика
587
У четвер, 9 лютого, члени Київради вперше після канікул зібралася на сесію, де вкотре взялися вносити зміни в бюджет столиці. Зокрема, мова йшла про збільшення фінансування на Євробачення і сферу охорони здоров’я.
Троєщина почекає
Сесія Київради вийшла галасливою. Першим рішенням в цьому році стала передача землі для Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні на вул. Інститутській, 3. До речі, саме в зв’язку з голосуванням з цього питання в Київраді очікували приїзду президента.
«Це буде не просто музей з експонатами, не просто музей фактажу, а меморіальний комплекс, де можна проводити переговори і гарячі обговорення», – заявив з трибуни Київради міністр культури Євген Нищук. Одним з основних питань стала пропозиція мера Віталія Кличка збільшити відрахування з міського бюджету для проведення Євробачення-2017.
Також депутати збільшили видатки на заклади охорони здоров’я на 368,8 млн грн. Зокрема, додаткові кошти планується виділити на медикаменти, спецодяг для медперсоналу швидкої допомоги, а також програму «Здоров’я киян». А ось з будівництвом метро на Троєщину вкотре вирішили почекати.
Безкоштовний піар
Тим часом депутати Київради продовжують піаритися за рахунок платників податків. Таблички з іменами депутатів на дитячих і спортивних майданчиках, на лавках і поштових скриньках, куплених за кошти міського бюджету – лише мала частина цього піару. Найбільше коштів, як виявилося, депутати витрачають на матдопомогу своїм виборцям. Всього в минулому році депутати Київради витратили на виконання депутатських повноважень 77,4 млн бюджетних гривень.
Зокрема, 52 млн – на «виконання передвиборчих обіцянок», решта на утримання своїх прийомних. Найчастіше під «виконанням обіцянок» депутати розуміють роздачу грошей малозабезпеченим і подарунки до свята. Так, наприклад, цілих 2,2 млн грн пішло на новорічні привітання, а трохи більше 300 тисяч – на кекси. «Кожен депутат на свою діяльність має право отримати до 500 тис. грн на рік.
Ці кошти можуть бути спрямовані на поліпшення соціальної інфраструктури міста, матдопомогу малозабезпеченим, депутатську діяльність та інше. Але багато хто з року в рік намагається спрямовувати кошти «туди, де видно»: купити поштові скриньки або роздати якомога більшій кількості людей по 200 гривень, що можна розглядати як підкуп виборців», – пояснює логіку депутат Олександр Пабат.
«Що говорити про простих депутатів, якщо навіть мер столиці не гребує піаритися на встановленні спортивних майданчиків. Чому на кожному спортивному майданчику встановлена ​​табличка з ім’ям мера, якщо на ці цілі в минулому році з міськбюджету було виділено 6 млн грн. І ні копійки більше мер на це не витратив», – говорить аналітик бюро громадських експертиз «Громекс» Олена Доброрез.
Водночас, за словами політолога Андрія Золотарьова, за кордоном такі дії були б кваліфіковані як політична корупція. «Так звані депутатські гроші є способом стимулювання лояльності депутатів з боку мера. Звісно, народні обранці кажуть, що за ці гроші вони роблять благо своїм виборцям, але потрібно називати речі своїми іменами – це піар за гроші платників податків. Ще більше блюзнірство – коли депутат купує за бюджетні кошти якусь річ, а потім вішає на неї своє ім’я. Від такої практики слід відходити», – каже Золотарьов.
Антон Драннік
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас