"Або звільнення, або хабарі". Чи є сенс боротися з корупцією в МВС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Або звільнення, або хабарі". Чи є сенс боротися з корупцією в МВС

Кримінал
962
Патрульну поліцію викрили у поборах. Перша справа навіть дійшла до суду. У Дніпропетровській області на цьому погоріли начальник і підлеглий, які щомісяця отримували 30 тис. грн данини. Експерти вважають: це лише верхівка проблеми, а на ділі багато хто платить, щоб начальство закривало очі на їхні недоліки на службі.
За графіком щомісяця
У Дніпрі Військова прокуратура розслідує справу про систематичні побори, які протягом декількох місяців зі своїх підлеглих вимагали двоє керівників патрульної поліції Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ). Згідно з матеріалами слідства, щомісяця начальник відділу і його підлеглий, старший лейтенант, з кожного з патрульних вимагали 1500-1700 грн «за невтручання в їхню службову діяльність при виконанні обов’язків під час патрулювання».
Гроші брали прямо у дворі відділення поліції — тільки з одного підрозділу за місяць набігала сума в 30 тис. грн! Організатори схеми навіть встановили чіткий графік збору данини: з 25-го по 30-е число кожного місяця. Судячи з усього, встигли зібрати багато — згідно з матеріалами справи, старшого лейтенанта суд постановив утримувати у СІЗО, а можливу суму застави визначив у розмірі аж 1 млн 378 тис. грн. Цікаво, що незважаючи на те, що в матеріалах суду фігурують двоє — начальник і підлеглий, — справу відкрито тільки проти посібника-старлея.
Закривають очі
Експерти допускають, що в реальності подібних випадків може бути набагато більше і факт, що дійшов до суду — лише вершина айсберга. «Якщо судити з попереднього досвіду, то з усього масиву неправомірних дій міліції кримінальним покаранням увінчалося всього 2% справ. Який масштаб явища зараз — оцінити складно, тому що Нацполіція не надає статистики скарг на патрульних», — розповідає директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.
За його словами, такого поняття, як «невтручання в службову діяльність», в українській юрпрактиці немає — ймовірно, це «винахід» організаторів поборів. «Це може бути і хабар за те, що керівництво не контролює місце перебування патрульного під час служби. Патрульні могли просто залишити машину, наприклад біля будинку, і не виїжджати на патрулювання, хіба що реагувати в разі порушення», — говорить Олег Мартиненко.
В профспілковій організації поліцейських Дніпра «Правозахисники країни» розповідають, що беручи гроші за «невтручання в службову діяльність», начальство заплющує очі на проколи підлеглих.
«Неправомірні або некваліфіковані дії патрульних щодня потрапляють в об’єктиви, їх обговорюють у соцмережах. За законом, керівництво, отримавши таку інформацію з відкритих джерел, зобов’язане втрутитися, провести службове розслідування. Ось патрульні і платять за те, щоб їхні недоробки по можливості не помічали. Є договірняк: «Якщо ти конкретно вляпався, ми тебе до останнього тягнемо, але якщо справа отримує громадський резонанс, тоді вибач». Командири приходять заступати на службу в стані алкогольного сп’яніння, а їх лише трохи знижують по службі. Пересічні дивляться і розуміють, що це працює: плати — і тобі нічого не буде! Прикладів безліч. А хто не платить, тих всіляко пресують, шукають приводи, щоб оштрафувати. І це не тільки специфіка Дніпропетровської області — таке по всій країні», — говорить голова профспілки Сергій Джихур.
Він додає, що ще одна причина хабарів і поборів у тому, що у патрульних нормально не ведеться облік робочого часу. «Люди працюють з ранку до ночі, часто без вихідних. На зарплаті це ніяк не позначається, а ще можуть і оштрафувати. І багато хто для себе бачить тільки два виходи: або звільнятися, або займатися корупцією. Тих патрульних, які відмовляються виконувати план, ставлять чергувати де-небудь на вході або просто перекладати папірці, натомість відправляючи на вулиці тих, хто «заробляє». «Є люди, які за рік служби в Дніпрі взагалі жодного разу не виходили на лінію. На таких і багато стягнень: хто працює, того й поганяють», — підкреслив Джихур.
До речі, в поліцейському середовищі розповідають, що практика поборів є не тільки у патрульних. «До нас надходять скарги, що в райвідділах щомісяця з кожного дільничного беруть по 300 грн — нібито на конверти для канцелярії, яка відправляє відповіді заявникам: мовляв, їх не фінансують. На наші запити область відповідає, що конверти закуповувалися. Немає гарантії, що ці гроші не йдуть в чиюсь кишеню», — розповідають у профспілці «Правозахисники країни».
Втім, київські патрульні вважають, що це, швидше, специфіка регіонів. «Так, певні побори з водіїв або піших порушників присутні і десь інспектори нишком беруть гроші. Про плани щодо «заносу» грошей в Києві поки не чув. Що стосується протоколів, то тут дуже тонка межа між планом і ефективною роботою. Якщо на якійсь ділянці роботи є кілька проблемних місць, де водії завжди порушують, то не може бути, щоб патруль за підсумком дня приніс звідти нуль протоколів», — розповів нам один з поліцейських. Офіційно в поліції запевняли «Вести», що з усіма порушеннями активно борються. «Ми не приховуємо безсторонні факти і активно чистимо лави поліції», — заявив радник глави МВС Іван Марченко.
Анастасія Кучкіна, Ярослав Маркін
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас