Як чиновники будуть шукати тіньові схеми в українській енергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як чиновники будуть шукати тіньові схеми в українській енергетиці

Енергетика
305
У Мінпаливенерго збираються впорядкувати і реформувати близько 700 різних форм даних, що надходять від підприємств енергетичного сектору.
“Зараз ми їх структуруємо і намагаємося скоротити, залишивши тільки потрібні. Тому що колишня система збору статистики сильно застаріла”, – повідомив директор департаменту інформаційних технологій Міністерства палива, енергетики та вугільної галузі України Олексій Гладков.
З одного боку, це полегшить навантаження на підприємства, а з іншого – дозволить виявляти проблемні місця, де можливі зловживання.
Статистика буває корисною
Експерти аналітичного центру DiXi Group виділяють близько 20 проблемних питань в енергетичному секторі, де відчувається нестача інформації або існують серйозні підозри в прихованих маніпуляціях. Серед них називають п’ять найважливіших.
Перш за все, це можливі маніпуляції за участю компаній – постачальників тепла і газу через відсутність повного обліку спожитого ресурсу (особливо в регіонах). А також: непрозорість умов і способів поставки вугілля, (особливо з ОРДЛО); фінансовий стан “Укрнафти”; можливі схеми при імпорті нафтопродуктів.
Спільно з громадськістю чиновники від енергетики хочуть виявляти можливі зловживання і по можливості карати винних.
“Але тільки коли буде зрозуміло, де система неефективно втрачає кошти і ресурси, можна приймати рішення, які дадуть позитивний результат. Наприклад, зрозуміло, що “Укрнафта” не донор бюджету, а чорна діра, куди йдуть ресурси. Імпорт нафтопродуктів, який забезпечує 80% ринку, також дуже важлива сфера”, – зауважив керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.
Чим більше прозорості, тим менше нарікань на ціноутворення і т.п. Тому, як зазначає Олексій Гладков, для початку будуть по максимуму відкриті дані (всі, що не таємні) і представлені на окремому ресурсі.
“Поки аналізуємо міжнародний досвід – яким цей ресурс повинен бути. З часом процес будемо автоматизувати. Перелік буде змінюватися і розширюватися”, – говорить чиновник.
Нагадаємо, постановою КМУ №835 від 21 жовтня 2015 року затвердили набори даних, які підлягають оприлюдненню в формі відкритих даних. Тобто, в форматі, що дозволяє автоматичну їх обробку електронними засобами. Це дозволить всім бажаючим вільно розпоряджатися інформацією, зібраною відомствами за рахунок грошей платників податків.
У Міненерговугілля не виключають, що заповзятливі комерсанти зможуть на цьому навіть заробити, аналізуючи дані міністерства і пропонуючи клієнтам потрібну їм інформацію.
“Поки ми викладаємо дані щодо чотирьох масивів: про споживання електроенергії, екологічну та радіаційну обстановку в зоні розміщення АЕС, обсяги споживання газу, а також звіти в рамках ініціативи прозорості у видобувних галузях”, – повідомив Олексій Гладков.
За словами чиновника, до березня кількість відкритих даних буде збільшено майже до півсотні. Вони будуть публікуватися на сайті відомства. Поки в форматі Exel, а потім у формі, доступній для автоматичної обробки.
Цифри без купюр
Наприклад, аналіз втрат електроенергії, проведений аналітиками DiXi Group, показав, що найбільш неефективним є використання мереж у “Закарпаттяобленерго”, яке втрачає 17,7% енергії.
“Наступним нашим кроком буде аналіз інвестиційних програм цього обленерго, щоб зрозуміти, звідки взялася така цифра. Оприлюднення даних і потрібно, щоб експертна спільнота допомагала виявляти тіньові схеми в енергетиці”, – пояснила президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко.
Невідомо, чи користувалися в СБУ схожим аналізом, але 2 лютого силовики разом з прокуратурою провели обшуки на Білоцерківській ТЕЦ (Київська обл.). Мета обшуку – “виявлення фактів невиконання інвестиційних програм”, як повідомила прес-служба прокуратури.
Посадових осіб ПАТ “Білоцерківська ТЕЦ” підозрюють у заволодінні коштами споживачів електричної і теплової енергії Київської області на суму понад 170 млн грн. Днем раніше детективи НАБУ провели 16 обшуків у різних містах України: підозрюють чиновників “Укрнафти” в масштабних махінаціях (ухилення від сплати податків, розтрата майна та інше).
Як зазначає експерт з енергетики, президент центру глобалістики “Стратегія XXI” Михайло Гончар, всі ці сфери давно відомі, і, якщо відкинути піар-компоненти в заявах влади, можна сказати, що навести порядок в “темних місцях” економіки можна. Приклад – транзит газу через територію України, який раніше викликав чимало нарікань з боку ЄС. В останні роки ця проблема зникла, в першу чергу за рахунок оновлення керівництва компанії НАК “Нафтогаз” і ліквідації схем неформального контролю з боку РФ.
“Партнерство з суспільством може бути ефективним, коли чиновники самі не кришують тіньові схеми. Скажімо, схеми “РосУкрЕнерго” стали відомі завдяки зусиллям експертів і ЗМІ, а держапарат всіляко намагався приховати інформацію”, – говорить Михайло Гончар.
Тому експерт сумнівається в щирості бажання чиновників навести лад. Крім того, не можна говорити, що в профільному міністерстві знають все, що відбувається в секторі енергетики.
“В умовах, коли енергетичний сектор фактично розтягнули по різним ФПГ, міністерство не має сильних важелів впливу на підприємства галузі, а працює радше як статист, що підраховує дані. Принаймні, тих повноважень, що були у міністерства на початку 2000-х, вже немає”, – запевнив Гончар.
Експерти вважають, що для виявлення темних плям в енергетиці треба реорганізувати всю службу статистики в країні, щоб охоплювати більше масивів даних.
“Нормальна статистика повинна бачити кінцевого споживача аж до конкретного домогосподарства. Тоді можна і баланс споживання енергоресурсів реальний, а не приблизний скласти, і схеми крадіжок стануть видними”, – говорить експерт.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас