Молоко в Україні буде дорогим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоко в Україні буде дорогим

Аграрний ринок
2159
Вітчизняні фермери не втомлюються переписувати цінники. На початку третьої декади січня молоко у закупівлі продовжує дорожчати.
Поки зупинилися тільки ціни на молоко сорту екстра — на рівні 9,41 грн./л, що на 21 копійку більше, ніж у кінці грудня. Водночас ціни на молоко вищого і першого сорту за останній тиждень зросли на 9 копійок — до 8,83 грн/л і 8,50 грн/л, відповідно. Нагадаємо, в кінці грудня літр молока вищого сорту коштував 8,63 грн, а першого сорту — 8,23 грн/л. Про це повідомили в Асоціації виробників молока.
Як зазначає аналітик асоціації Яна Музиченко, найближчим часом закупівельні ціни на молоко дещо стабілізуються, хоча дешевих молочних продуктів у роздробі можна поки не шукати.
Ціновий розгін
Аналітики Асоціації виробників молока пояснюють, що молоко і молочні продукти дорожчали через девальвацію гривні, яка призвела до зростання цін на дизпаливо і інші складові собівартості. Наприклад, через місяць курс гривні знизився на 4,4%, а вартість дизпалива зросла на 4,6%.
Крім того, продовжується зниження надоїв, у тому числі через скорочення поголів’я великої рогатої худоби в Україні. При цьому переробники вже піднімали ціни на молочні продукти в грудні. Скажімо, найдешевше молоко жирністю 2,5% в плівковій упаковці з кінця листопада до початку нового року подорожчало з 14,87 грн/л до 16,53 грн/л або на 11,2%.
Таке ж значне зростання спостерігалося по найдорожчому продукту — маслу 82% жирності. Воно в грудні додало 11,3%, подолавши позначку 170,2 грн/кг. Інші молочні продукти (сметана, кефір, сир) до початку нового року зросли в ціні всього на 6-7%. Так, літр кефіру коштував 25 грн, кілограм сиру — 90 грн, а сир “Російський” — 148 грн/кг.
Як зазначає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, ціни на ринках завжди підлаштовуються під кон’юнктуру великих торгових мереж. Тому базарні цінники також впевнено повзуть вгору і після Нового року. Наприклад, якщо до свят кіло сиру можна було на столичних ринках сторгувати за 50-60 грн, то тепер продавці не соромляться просити всі 70 грн/кг.
“Саме падіння виробництва продовжує розпалювати “апетити” переробників”, — говорить Яна Музиченко.
Нагадаємо, за даними Держстату, виробництво молока в Україні минулого року скоротилося до 10,4 млн т (на 2,1%).
Тренд незмінний — сільгосппідприємства нарощують виробництво, а селянського молока стає все менше. Просто поки частка сільгосппідприємств, як і раніше, невелика — 26,1% (за рік зросла на 1%).
Низькій пропозиції сировини на ринку сприяє сезонне зниження надоїв та покращення умов для експорту українських молочних продуктів. Мова йде про згущене молоко і вершки, сухе молоко і вершкове масло.
“54% експорту української молочки — це вершкове масло. Тому воно буде і далі лідером зростання цін. Ті ж сметану або сир ми не вивозимо”, — пояснює Олексій Дорошенко.
За даними аналітиків “Інфагро”, вартість молока в грудні досягла рекордних показників за весь минулий рік. Орієнтований на експорт ринок України, розігрітий світовими молочними цінами, зупинив своє рекордне зростання тільки у другій половині грудня. Тому найближчий розвиток подій на сировинному ринку залежить від активності експортерів.
Буде ще дорожче
Дорошенко не береться прогнозувати, на скільки саме зростуть ціни на ті чи інші молочні продукти в майбутньому.
“Я думаю, що в даному випадку позначається деяка нервозність виробників молока і молокопродуктів щодо майбутнього валютного курсу і загальної економічної ситуації в країні. Вона передається і роздрібним торговцям”, — говорить Олексій Дорошенко.
За його словами, зараз молочна продукція піддається більшому ризику зростання цін, ніж будь-які інші товари.
Великі постачальники тримають відносно стабільні ціни. Якщо ж взяти тільки дрібних виробників або продукцію, яка не вважається соціальною (наприклад, молоко жирністю понад 2,5%), то вона вже зазнає великих коливань цін. Відповідно, і в роздробі їх вартість змінюється частіше.
“За першу декаду січня роздрібні ціни на молочку зросли приблизно на 0,5%. На перший погляд небагато, але в річному обчисленні це вийде близько 20%, що вдвічі вище інфляції за минулий рік”, — говорить експерт.
Водночас роздрібні мережі намагаються стримувати апетити постачальників, оскільки не зацікавлені в падінні продажів. “Не буде гарантії продажів, мережі не зможуть розрахувати свої доходи”, — зауважив Олексій Дорошенко.
Тому ціни хоч і будуть рости, але не так сильно, як до Нового року. Нагадаємо, за даними Держстату, за три останні місяці 2016 року вершкове масло зросло в ціні на 27%, сметана — на 25%, молоко — на 17%.
Газована вода замість кефіру
Згідно з балансовими розрахунками Економічного дискусійного клубу, у 2016 р. споживання населенням молока і молокопродуктів становить 209,4 кг/ос., що на 0,5 кг менше, ніж у 2015 р. і складає лише 55% від раціональної норми.
Експерти відзначають, що при подальшому скороченні поголів’я корів в 2017 році українці вживатимуть молочної продукції ще менше.
При цьому в світі, як повідомляє компанія з дослідження світових ринків Canadean, відзначаються зовсім інші тренди. Наприклад, на 2017 рік прогнозується посилення ролі здорового харчування.
За даними опитування, 75% споживачів вважають, що штучні добавки шкідливі для здоров’я. Більше 45% сказали, що цікавляться їжею і напоями, які покращують травлення. Тому покупці стали купувати менше продуктів з високим вмістом цукру, глютену, штучних підсолоджувачів. А ось споживання продуктів з високим вмістом кальцію та пробіотиків, навпаки, зростає.
Така тенденція вже спостерігається в сегментах питних йогуртів і починає проявлятися в категоріях молока і сиру. За словами директора “Інфагро” Василя Вінтоняка, через економічну кризу споживання молокопродуктів в Україні падає вже три роки поспіль. Минулий рік не став винятком, але темпи цього падіння істотно сповільнилися, а по окремих продуктах цей процес і зовсім зупинений.
Тому є передумови розраховувати, що в поточному році споживання молокопродуктів поступово почне відновлюватися, навіть незважаючи на їх суттєве подорожчання.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас