Єврокомісія впустила «Газпром» до городу: наслідки для ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія впустила «Газпром» до городу: наслідки для ГТС України

Енергетика
4053
Загрози дискримінаційних дій з боку «Газпрому» фактично реалізуються. В кінці 2016 р. відбулось збільшення завантаження газопроводу Північний потік, що одразу ж призвело до скорочення транзиту російського газу через ГТС України.
OPAL – німецький протеже для російського газу
OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung) — один з двох газопроводів в Німеччині (другий – NEL), розташований уздовж східного кордону Німеччини, який з’єднує газопровід «Північний потік» з існуючою газопровідною мережею Центральної та Західної Європи.
Газопровід OPAL – один з газопроводів призначених для транспортування російського природного газу по території Німеччини до кордону з Чехією і далі для транспортування в напрямку пункту Вайдхаус (Німеччина), а також до Чехії, Австрії.
Джерело надходження газу в трубопровід OPAL – російський газ, що видобувається на родовищах Півночі Росії, який надходить до Німеччини (термінал Грайфсвальд на узбережжі Балтійського моря) трубопроводом «Північний потік».
Поточна потужність трубопроводу «Північний потік» (через Балтійське море) становить 55 млрд куб.м/рік.
Відгалуженнями цього трубопроводу на території Німеччини є два газопроводи: OPAL (потужність понад 36 млрд куб.м/рік) та NEL (потужність 20 млрд куб.м/рік), який транспортує газ до ПСГ Рейден (Німеччина), звідти – на кордон Німеччина-Нідерланди/Бельгія.
Єврокомісія впустила «Газпром» до городу: наслідки для ГТС України
Оператор газопроводу OPAL – компанія OPAL Gastransport GmbH & Co. KG, яка на 80% належить спільному підприємству WIGA Transport Beteiligungs-GmbH & Co. KG (WIGA). WIGA – спільне підприємство Wintershall Holding GmbH (Німеччина) та «Газпром», які протягом останніх 20 років зміцнюють співпрацю, будуючи грандіозні плани приборкання енергетичного ринку Європи. Рештою 20% в OPALі володіє німецька компанія Uniper (стара назва E.ON).
Крім того, WIGA володіє часткою в іншому відгалуженні від Північного потоку – газопроводі NEL, а також компанією GASCADE Gastransport GmbH – одним з найбільших операторів газопроводів Німеччини, зокрема, MIDAL, Jagal, Stegal, Wedal, сумарною довжиною близько 3,8 тис. км, сумарною потужністю близько 170 млрд куб.м/рік, і обсягом постачань близько 80 млрд куб.м/рік.
Єврокомісія впустила «Газпром» до городу: наслідки для ГТС України
Рішення ЄК стосовно OPAL та його швидкі наслідки
Завдяки рішенню Європейської Комісії (ЄК) від 28 жовтня 2016 р., згідно з яким «Газпрому» було надано виключення з європейського енергетичного законодавства, частка російської монополії в потужностях газопроводу OPAL зросла з 50% до понад 80%.
Таке рішення оскаржив польський аналог НАК Нафтогаз України – компанія PGNiG, після чого скаргу подав і український нафтогазовий холдинг й зараз перебуває в процесі оскарження.
Рішення ЄК почало діяти, але менше ніж за місяць було призупинено судом на задоволення скарг Польщі. Але цього часу вистачило для того, щоб «Газпром» фактично продемонстрував, які наслідки матиме рішення ЄК.
23 грудня 2016 р. суд ЄС виніс рішення про призупинення виконання попереднього рішення ЄК від 28 жовтня 2016 р. Це було зроблено на додаткове прохання в поданнях PGNiG Supply and Trading GmbH 4 грудня 2016 р. та Уряду Польщі 16 грудня 2016 року.
Таке рішення суду ЄС можна вітати, й вірогідно воно стало можливим завдяки спільним зусиллям польської та української сторін.
Однак саме в цей час наприкінці грудня 2016 р. «Газпром» скористався можливістю отриманого тимчасового розширеного доступу до газопроводу OPAL і помітно збільшив обсяг прокачування газу газопроводами Північний потік і OPAL, що відбулось завдяки скороченню обсягів транспортування через ГТС України.
Як бачимо, суперечливе рішення ЄК відкрило доступ «Газпрому» до «городу» – до потужностей ключового газопроводу для транспортування російського газу до Німеччини і країн Східної Європи.
Фактично, побоювання і загрози стосовно дискримінації інших маршрутів постачання російського газу (українського і білорусько-польського) на користь Північного потоку і Північного потоку 2 були матеріалізовані при першій нагоді.
Скорочення обсягів транзиту через ГТС України, з 22 по 27 грудня 2016 р. на 19% фактично відбулось завдяки збільшенню завантаження газопроводів Північний потік та OPAL на 37% і 26% відповідно. Більш того, це відбулось в період винесення судом ЄС рішення про призупинення виконання рішення ЄК від 28 жовтня 2016 р.
Такі висновки будуються на аналізі об’єктивних даних європейської платформи прозорості ENTSOG за період з 22 по 27 грудня 2016 р. включно, коли відбулись:
  • поступове нарощення завантаження потужностей газопроводу Північний потік (з 57,07 до 79,084 млн куб.м/добу);
  • транспортування переважної більшості зазначених додаткових обсягів (̴75%) російського газу, що потрапив через Північний потік – у газопровід OPAL (з 61,16 до 77,56 млн куб.м/добу);
  • різке скорочення обсягів транспортування газу через Україну, зокрема через ГВС Ужгород, в напрямку Словаччини (з 148,9 до 121,6 млн куб.м/добу, мінімум 108,7 млн куб.м/добу – 25 грудня 2016 р.).
Єврокомісія впустила «Газпром» до городу: наслідки для ГТС України
В черговий раз
«Газпром» в черговий раз довів, що і надалі буде використовувати домінуюче положення на ринку Європи та доступ до європейської газотранспортної інфраструктури для максимального завантаження власних потужностей (потужностей власних дочірніх, і партнерських підприємств в Європі), і водночас скорочуватиме використання незалежних маршрутів для постачання російського газу до Європи, які «Газпром» не контролює, зокрема, газотранспортного коридору через Україну.
Такі дії слід оцінювати як дискримінаційні і неконкурентні, які становлять загрозу не лише для України, а й для всієї Європи.
Примітне й те, що ця загроза була втілена «Газпромом» за першої ж можливості. Цей випадок не може гарантувати не застосування «Газпромом» аналогічних дій в подальшому для тиску на європейських споживачів і світову громадськість з метою задоволення імперських амбіцій та отримання контролю над енергетичним ринком Європи і посилення енергетичної залежності від РФ.
Маючи декілька маршрутів доставки російського газу до Німеччини: Північний потік, Ямал-Європа (Білорусь/Польща), українська ГТС (Україна/Словаччина/Чехія), де знаходиться більшість контрагентів Газпрому, наразі РФ має можливість в ручному режимі змінювати обсяги за напрямами.
Їй це легше зробити на цілком контрольованому маршруті. Із зрозумілих причини український напрям не є пріоритетним, поступаючись Північному потоку і Ямал-Європа.
Постачання російського газу завжди відігравало вирішальне значення для Німеччини, водночас створення надлишкових потужностей газопроводів, акумулювання активів у сфері видобутку, транспортування і зберігання, продажу природного газу на території Європи та зокрема Німеччини наразі має рівень, що може загрожувати енергетичній безпеці ЄС.
Про усвідомлення подібних загроз ЄС буде свідчити остаточне зупинення рішення ЄК, яке, вірогідно, було компромісним для відтермінування планів будівництва Північного потоку 2.
Олександр Лактіонов, кандидат наук, експерт в галузі енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас