Економіка України - 2017: більше зростання і менше інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України - 2017: більше зростання і менше інфляції

Казна та Політика
33050
Економіка України, що виходить із затяжної кризи, наступного року продемонструє стабільне зростання в умовах скорочення інфляції. Провідні вітчизняні аналітики називають ключовими факторами прискорення економіки – посилення боротьби з корупцією та залучення інвестицій. Пропонуємо ознайомитися з макроекономічним консенсус-прогнозом на 2017 рік.
За прогнозом опитаних аналітиків, економіка України в 2017 році продовжить тенденцію відновлення після позитивного перелому в 2016 році, що призвело до зростання валового внутрішнього продукту на близько 1,5%. Провідні українські економісти очікують, що в наступаючому році зростання ВВП може прискоритися до 2,1%, промислове виробництво зросте на 2,5%, а інфляція сповільниться до 10% з 12-13% в 2016 році.
 Експерти прогнозують зростання в 2017 році золотовалютних резервів країни до 17,3 млрд дол. з 15,5 млрд дол. на кінець 2016 року. При цьому середньорічний курс гривні, на думку аналітиків, не повинен вийти за рамки діапазону 27-30 грн/дол.
Це означає, що в новому році Україна, яка перебуває в процесі реформування і відбиває зовнішню агресію, не продемонструє вибухового зростання, однак темпи відновлення прискоряться. І це вселяє помірний оптимізм. Ключовими результатами року, що минає, який заклав базу і сформував основні тенденції 2017 року, стали досягнення макроекономічної стабілізації та початок повільного оздоровлення економіки.
 Протягом року системні ризики для українського фінансового сектору знизилися, макроекономічне середовище, як зовнішнє, так і внутрішнє, було сприятливе. Після затяжного економічного спаду, в 2016 році економіка нашої країни продемонструвала ознаки оздоровлення за багатьма напрямками: відновилося зростання ВВП, інфляція була контрольованою і в межах цільового орієнтира Національного банку, що зробило банківські депозити знову привабливими для населення, а збитки банківського і корпоративних секторів скоротилися.
За офіційними даними, в третьому кварталі 2016 року реальний ВВП України зріс більш, ніж очікувалося – на 2% проти прогнозних 1,6%, за рахунок зростання інвестицій, що і стало ключовим фактором для відновлення економіки.
Виробництво в ключових галузях припинило падати і почало відновлюватися, перш за все, за рахунок промисловості, сільського господарства і металургії. Згідно зі статистикою, за 10 місяців 2016 року в економіку України надійшло 3,1 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, що на 41% більше, ніж у 2015 році, з них 2,2 млрд дол. надійшли в країну в результаті докапіталізації банків акціонерами.
Для залучення інвестицій і стимулювання бізнесу Національний банк в 2016 році продовжив активно згортати введені в 2014 році валютні обмеження і пом’якшувати монетарну політику. Ці кроки стали можливими, завдяки стабілізації курсу гривні.
За рік національна валюта подешевшала з 23,4 грн/дол. до 26,3 грн/дол., але валютні скачки вже не викликали паніку у населення, українці більше продавали валюти, ніж купували. У критичних ситуаціях НБУ виходив на міжбанк з інтервенціями і не давав опуститися курсу нижче допустимого регулятором рівня.
 Проте для відчутного громадянами нашої країни поліпшення життя необхідні більш високі темпи економічного зростання, а отже – більше реформ і ефективної боротьби з корупцією. ВВП України в 2014-2015 роках в умовах розв’язаної Росією війни на Донбасі і окупації Криму впав на 17,5%. Навіть з темпами зростання економіки 3-4% на відновлення до рівня передкризового 2013 року у нас піде 4-5 років.
«Без прогресу у важливих для інвесторів питаннях боротьби з корупцією та повернення довіри до судової системи досягти прискорення зростання до 5-8% на рік неможливо. А без цього навіть відновлення добробуту на рівні 2013 року триватиме багато років. Це загрожує політичною нестабільністю і міграцією з України людського і фінансового капіталу», – зазначає виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.
 За його словами, незважаючи на те, що Україні вдалося домогтися макроекономічної стабілізації, критичної маси необхідних позитивних змін ще не досягнуто. Поки повноцінне економічне відновлення стримують високі банківські ставки за кредитами, слабке зростання доходів населення і низький внутрішній попит, досі ще значні валютні обмеження НБУ.
Не викорінено корупцію в держорганах і, особливо, в Державній фіскальної службі, судова система, яка перебуває на етапі реформування, не пройшла повне очищення. «Сьогодні ми бачимо, що економіка України починає оживати, але нам треба підвищувати темпи цього зростання. Ми повинні рухатися набагато швидше, ніж будь-хто на нашому місці, у нас немає часу», – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
За прогнозом уряду, ВВП в 2017 році зросте на 3%. Більш консервативні в своїх оцінках міжнародні фінансові інституції. За прогнозами МВФ і рейтингового агентства Fitch, зростання вітчизняної економіки в 2017 році складе 2,5%. Всесвітній банк і ЄБРР вважають, що зростання економіки України не зможе перевищити 2%.
Прогнози експертів.
Опитані експерти позитивно оцінюють підсумки 2016 року, але вважають, що в наступному році наша країна повинна багато зробити для прискорення темпів економічного відновлення. Висновок проведеного УНІАН консенсус-прогнозу – економіка України в 2017 році зросте на 2,1%. Більшість експертів упевнені, що економічне зростання в наступному році буде грунтуватися на поліпшенні зовнішньої кон’юнктури, низькій порівняльній базі.
Аналітики одностайно називають можливе зростання відновлювальним, в той час як для реального економічного підйому нашій країні необхідні будуть інвестиції, а вони не можливі без проведення судової реформи, без успішної приватизації і посилення захисту прав інвесторів. Таким чином, в наступному році перспективи економіки нашої країни будуть як і раніше багато в чому визначати не економічні, а політичні чинники.
Макроекономічні прогнози на 2017 рік:
Розрахунок прогнозу проводився із застосуванням медіани, щоб нівелювати вплив значень, які сильно відхиляються від середнього. Голова департаменту аналітики інвестиційної компанії ConcordeCapital Олександр Паращій: «Щоб економіка «злетіла», потрібні інвестиції, а для інвестицій потрібні успішно завершені реформи, а також знакова приватизація. Цього поки немає.
Із захистом прав інвесторів – проблема. Тому немає інвестицій. А оскільки сьогодні немає інвестицій, то завтра не буде і бурхливого зростання. Якщо так буде тривати і далі, то відновне зростання вичерпається і ми перейдемо в стадію стагнації. Багато чого зроблено. Але це, за великим рахунком, стабілізаційні заходи. Грубо кажучи – щоб не померти. Але для того, щоб розвиватися, особливо нічого не зробили. Була реформа поліції, був успішний етап децентралізації, реформа держзакупівель.
Але цього явно недостатньо, щоб відкрити можливості нашої економіки. Не було реформи держслужби, потрібна реформа судової системи, реформа прокуратури, потрібен ринок землі». Експерт вважає, що зростання ВВП за підсумками 2017 року не подолає позначку в 2,1%, промвиробництво за підсумками року зросте на 1,8%, інфляція сповільниться до 8,9%.
Головний аналітик «Укрсоцбанку» Андрій Приходько: «Оцінюючи 2016 рік, можна сказати, що головне досягнення – стабілізація макроекономічної ситуації і, перш за все, стабілізація курсу гривні та інфляції. Крім того, за Україну грали такі чинники, як низькі витрати на обслуговування зовнішнього боргу в перший рік після реструктуризації, низькі ціни на енергоносії, зростання врожаю зернових і олійних.
У 2017 році для України дуже важливо продовжити співпрацю з МВФ та іншими офіційними кредиторами. Тим більше що шанси вийти на зовнішні ринки капіталу в 2017 році не дуже великі, а в разі припинення співпраці з МВФ ці шанси практично дорівнюють нулю».
Експерт вважає, що економіка України в 2017 році покаже зростання в 2%, промвиробництво збільшиться на 2,5%, а інфляція складе 11%. При цьому він досить песимістичний щодо сальдо торгового балансу. Приходько очікує зростання експорту в наступному році за рахунок зростання цін на метали і позитивної динаміки агроекспорту. Але, на його думку, навіть помірне зростання внутрішнього споживання викличе збільшення імпорту споживчих товарів, при цьому зростання цін на нафту збільшить потребу в валюті у імпортерів енергоносіїв.
Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен: «Внутрішня політична криза і наслідки цього стануть основними ризиками для економіки в 2017 році. Проте, інвестори почнуть вкладати гроші в Україну і особливо це будуть інвестиції в основний капітал».
На думку експерта, головним драйвером економіки в 2017 році стане зростання внутрішнього попиту, який буде забезпечуватися шляхом утримання питомої ваги державних витрат на рівні 30% по відношенню до ВВП і зростанням інвестицій в основний капітал. «Збільшення витрат уряду через бюджет – ключовий елемент підтримки внутрішнього попиту в економіці.
 
Експортно-орієнтований сектор в нинішніх умовах поки не може бути прискорювачем відновлення економіки, тому уряд вживає заходів для збільшення внутрішнього попиту, в тому числі і споживчого, на який припадає зараз 68% ВВП», – сказав Вальчишен.
«Внутрішній попит буде забезпечуватися внутрішньою пропозицією товарів або послуг. Крім того, слід очікувати відновлення купівельної спроможності домогосподарств. Це гарна новина для будівельної, машинобудівної галузей та їхніх суміжних сегментів», – додав він. На думку Вальчишена, економічне зростання в 2017 році зможе досягти 2,3%, промвиробництво у порівнянні з 2016 роком покаже зростання на 3%, середня інфляція за підсумками року не опуститься нижче 10%.
Головний економіст «Альфа-Банку» Олексій Блінов: «Ми очікуємо помірне зростання економіки на 2,7%. Після сильного спаду в 2014-2015 роках це не буде відновлювальним зростанням, а «стагнацією зі знаком плюс». На початку року досить сильними будуть інфляційні тенденції, викликані крім іншого зростанням витрат підприємств.
Ми очікуємо, що до кінця першого кварталу 2017 року інфляція в річному вираженні перевищить 15% (в порівнянні з 12,1% в листопаді 2016 року). Згодом інфляція буде поступово сповільнюватися. Головний ризик для економіки в 2017 році – зупинка реформ і перемога популізму в економічній політиці. В такому випадку Україна буде нездатна залучати капітал з-за кордону, що реалізує інфляційні і валютні ризики».
Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко: «Економіка України починає показувати зростання. Але воно вкрай маленьке, на рівні 1%, і абсолютно очевидно, що воно не влаштовує країну, яка впала на 17,5% протягом 2014 і 2015 років. Покращився рейтинг країни, S&P і Fitch підняли його, але разом з тим треба розуміти, що цей рейтинг все одно нижчий від інвестиційного рівня.
Щоб змінити ситуацію, необхідно проводити структурні реформи, без них ми приречені на низький рейтинг і на вкрай низькі притоки прямих іноземних інвестицій». Таким чином, в 2017 році економічне зростання буде цілком залежати від інвестицій і експорту, оскільки внутрішній попит через жорстку монетарну політику Нацбанку і слабке кредитування буде відновлюватися повільними темпами.
А макроекономічна стабільність буде як і раніше залежати від продовження співпраці з МВФ і міжнародними донорами. Наступного року нашій країні належить здійснити великі виплати за державним боргом, і впоратися з цим без підтримки кредиторів ми не зможемо. Дії уряду і Верховної Ради в наступному році, нарешті, повинні бути спрямовані на проведення таких необхідних реформ, без яких країна не побачить довгоочікуваного припливу інвестицій.
Ксенія Обуховська
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас