Чиста енергія в США коштує дешевше, ніж вугілля і газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиста енергія в США коштує дешевше, ніж вугілля і газ

Енергетика
5129
За даними американської дослідницької компанії, енергія сонця і вітру тепер коштує менше, ніж ядерна, вугільна і газова, навіть без урахування державних субсидій. Втім, про повний перехід на чисту енергію говорити поки рано.
Відповідно до щорічного звіту компанії Lazard, присвяченого порівнянню різних видів виробництва електроенергії в США, вартість енергії сонця і вітру продовжує знижуватися і тепер не перевищує ціни на традиційну та альтернативну енергію. При цьому в своїх оцінках Lazard не враховує державні субсидії, зазначає видання Clean Technica.
За даними компанії, вартість сонячної енергії, що видобувається на сонячних електростанціях, знизилася приблизно на 11% порівняно з минулим роком, а за допомогою домашніх сонячних панелей виробляти електрику стало дешевше на 26%. Правда, автори доповіді уточнюють, що останній вид отримання енергії все ще не може бути конкурентоспроможним без значних субсидій та інших заходів державної підтримки.
Ціни на сонячну енергію в цьому році послідовно знижувалися до рекордних позначок. Перший рекорд був поставлений ще в січні, коли на аукціоні в Раджастхані (Індія) за МВт/год сонячної енергії запропонували $64. У серпні енергетична компанія SunEdison на аукціоні в Чилі запропонувала $29,1. У вересні цей рекорд був побитий в Абу-Дабі — $24,2 за МВт/год енергії.
Незважаючи на щорічне зниження цін на чисту енергію, вона поки що не зможе повністю замінити традиційну найближчим часом, бо отримуваного обсягу все ще недостатньо для повного покриття потреби в електриці в розвинених країнах. На думку авторів звіту, оптимальним рішенням для багатьох країн і регіонів буде поєднання цих видів енергії в одній енергомережі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас