Пилосос зламався: депозити Приватбанку подешевшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пилосос зламався: депозити Приватбанку подешевшають

Кредит&Депозит
2143
ПриватБанк після надходження коштів від нового акціонера в капітал почне зниження процентних ставок за депозитами.
Це позитивно вплине на прибутковість самої фінустанови і задасть тренд на зниження вартості депозитів на ринку.
Нове керівництво націоналізованого Приватбанку перегляне цінову політику фінустанови в бік зниження вартості депозитів, заявив 22 грудня, під час свого першого брифінгу нещодавно призначений голова правління Приватбанку Олександр Шлапак.
«Що стосується депозитних ставок, я б хотів їх знизити, щоб зменшити витрати банку, оскільки зараз ставки в банку вищі, ніж на ринку», – сказав Шлапак.
За даними консалтингової компанії Простобанк, станом на 16 грудня 2016 року за річні вклади банк платив своїм клієнтам 19-20% річних. А, враховуючи бонуси для постійних вкладників, прибутковість могла досягати ще +2-3% річних. В цей же час у середньому на ринку банки пропонували за такі депозити 15% річних, а деякі і зовсім знижували прибутковість в 8-10%.
«Ставки, які банк тримав останнім часом, були пов’язані з браком у нього ліквідності. Сьогодні вже немає проблем з ліквідністю в банку. Коли будемо забезпечені ресурсами, тому що зараз ми маємо негативний капітал, повернемося до питання зниження ставок по депозитах, і обов’язково по кредитах», – зазначив Шлапак.
Опитані НВ Бізнес експерти переконані, що фінустанова тепер дійсно має передумови для подальшої політики здешевлення вкладів. Тим більше, що як держбанк, він отримав перевагу у вигляді 100%-ної гарантії за вкладами фізичних осіб.
Здешевлення вкладів найбільшого за обсягом депозитного портфеля банку, на думку координатора громадянської платформи Нова Країна і засновника інвестиційної компанії Універ Тараса Козака, задасть тренд і для решти гравців, що дозволить не тільки знижувати вартість депозитів, але і, як наслідок, кредитів.
«В Україні завжди були банки, які не збиралися віддавати вклади за рахунок прибутків, вони працювали як фінансові піраміди. Це призводило до того, що банки, які займалися банкінгом, не могли знижувати ставки швидше, ніж хотілося і дозволяла економічна ситуація», – каже Козак. Це, за його словами, не давало іншим учасникам ринку знижувати ставки.
«Звісно, встановлюючи ставки за депозитами, ми орієнтуємося на конкурентів та їхню цінову пропозицію, – підтверджує керівник відділу депозитів і заощаджень Укрсоцбанку Ірина Стрепетова.
Водночас, очікувати, що відбудеться суттєве зниження вартості депозитів тільки через політику лідера ринку, не варто, переконані експерти. «Кредитування активно розвивається тому, що суди і Верховна Рада приймають такі рішення і закони, які не дозволяють банкам стягнути заборгованість. Ці ризики закладаються в ціновій політиці банків», – говорить заступник голови правління банку Контракт Павло Крапівін.
Загалом, як каже Стрепетова, в 2017 році очікується зниження ставок, як у гривні, так і в валюті, якщо економіка країни не буде переживати чергових стресів, курс валют буде стабільним і настрій вкладників спокійним.
За її словами, для 3-місячних депозитів наступного року ставки можуть знизитися на 1-2 процентні пункти, а вклади терміном на рік подешевшають на 2-3 п. п.
Втім, радикального здешевлення вкладів, на 5-7 п.п., тобто нижче 10% річних, на банківському ринку не очікують, яку б політику не проводили окремі фінустанови.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас