Скасування 2% збору з купівлі валюти виведе з тіні близько мільярда - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування 2% збору з купівлі валюти виведе з тіні близько мільярда - експерти

Валюта
3346
Скасування 2% пенсійного збору з купівлі валюти для населення дозволить вивести з тіні близько 1 млрд доларів.
Про це заявили експерти з питань публічних фінансів.
Як зазначається, скасування 2% пенсійного збору з купівлі валюти, яке Рада прийняла напередодні, наближає умови легального ринку обміну валюти до тих, які є на неформальному ринку і становлять його “конкурентне переваге” серед населення.
Також, експерти з питань публічних фінансів, які беруть участь в проекті PolitEyes, позитивно оцінили цей крок, оскільки він дозволить вивести з тіні хоча б частину “чорного ринку” готівкового обміну валют.
“Якщо офіційний обсяг купівлі готівкової валюти населенням становить 50-60 млн доларів на місяць, то обсяг тіньового ринку перевищує 1 млрд доларів”, – підраховує заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.
За її словами, ті кошти, які отримує Пенсійний фонд від 2% збору, не варті перетікання 99% ринку готівки валютообмінних операцій у тінь.
Головний економіст “Альфа Банк Україна” Олексій Блінов також зазначає, що збір зараз не виконує свою фіскальну функцію, але породжує значні можливості для корупції та непрозорості грошових операцій.
“Наявність 2% збору породжує, зокрема, випадки, коли збір стягується з покупця валюти, але не перераховується державі”, – заявив банкір.
Як відомо, скасування збору готівкових валютообмінних операціях для фізичних осіб означає виконання Україною ще одного пункту програми співпраці з МВФ, є одним з кроків на шляху до лібералізації валютного ринку і повинно позитивно вплинути на курсову стабільність.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас