Данія зупиняє випуск готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія зупиняє випуск готівки

Світ
2931
Національний банк Данії має намір з 2017 року відмовитися від друку готівки і розглядає можливості використання віртуальної валюти – е-крони. Про це в інтерв’ю повідомив глава банку Ларс Роде.
За його словами, станом на 2016 рік готівку використовуються лише в 20% трансакцій в країні. Випуск реальних грошей пов’язаний з серйозними фінансовими витратами, і для їх скорочення з наступного року датські монети будуть карбувати в Фінляндії, а також ведуться пошуки підрядника для друку паперових крон.
Водночас Роде підкреслив, що паперові гроші не зникнуть повністю і уряд зараз розглядає і інші менш затратні і більш ефективні варіанти.
Уряд Данії вже розробив план, згідно з яким паперові гроші і монети до 2030 року повністю вийдуть з обігу.
Питання, за словами Роде, швидше такі: чи повинна віртуальна валюта бути анонімною або чи повинен Національний банк відстежувати всі операції з віртуальною валютою? Адже кожна так звана е-крона буде мати серійний номер, за яким її можна буде в будь-який момент відстежити, а подібне стеження може виглядати недостойно в очах споживачів.
Тим часом, в сусідній Швеції ще місяць тому заявили про плани використання своєї цифрової валюти, е-крони, і зараз також вивчають всі проблеми, які можуть виникнути з її запуском
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас