Визнання судом бездіяльності НБУ щодо захисту прав вкладників може повернути виведені банки в ринок, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визнання судом бездіяльності НБУ щодо захисту прав вкладників може повернути виведені банки в ринок, - експерт

Фондовий ринок
953
Підтвердження Вищим адміністративним судом протиправності бездіяльності Національного банку України в невжитті заходів впливу щодо підприємства “Укргазпромбанк”, що ліквідується, може стати прецедентом для тисяч інших вкладників, які втратили свої кошти через масове виведення банків з ринку в 2014-2016 роках.
Про це заявила Президент Асоціації захисту банків Катерина Назимко.
Нагадаємо, Вищий адміністративний суду 10 листопада 2016 року прийняв рішення на користь одного з вкладників Укргазпромбанку – ТОВ “Торговий дім Санко”. Вимоги вкладника полягали в визнання протиправною бездіяльність НБУ з листопада 2014 року по квітень 2015 року щодо неприйняття адекватних, негайних і рішучих дій, своєчасного застосування адекватної міри впливу до Укргазпромбанку. Також компанія попросила визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо захисту інтересів вкладників щодо безпеки зберігання коштів на рахунках банку.
На думку Президента Асоціації захисту банків Катерини Назимко, дане судове рішення може стати прикладом для всіх вкладників українських банків, які отримали колосальні збитки через протиправну діяльність НБУ за останні роки.
“84 банки були виведені з ринку за останні 2,5 року. Вкладники втратили понад 500 млрд. грн. Гарантовані ФГВФО депозити фізичних осіб в рамках 200 тис. грн в результаті девальвації курсу гривні вже не відповідають реальним потребам вкладників. Ще сумніше йдуть справи з депозитами бізнесу, адже на практиці юридичні особи роками не можуть домогтися повернення своїх коштів”, – прокоментувала Катерина Назимко.
Крім того, на думку Назимко, бездіяльність НБУ щодо захисту інтересів вкладників особливо проявляється у виведенні банків з ринку через непрозору структури власності.
“За фактом, приймаючи рішення про непрозорість структури власності, НБУ визнає такий банк неплатоспроможним. Хоча на балансі банку можуть бути кошти для виконання всіх своїх зобов’язань перед клієнтами в повному обсязі, а не в рамках гарантованих державою сум. Для таких банків повинна бути окрема процедура виведення з ринку. Однак замість того, щоб подбати про інтереси вкладників, НБУ продовжує масового закривати банки”, – заявила Катерина Назимко.
Асоціація захисту банків об’єднала експертів та учасників фінансового ринку, щоб розробити альтернативну стратегію виходу банківського сектора з кризи і повернути Україні інвестиційну привабливість.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас