Ціни на бензин і газ: що подорожчає, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на бензин і газ: що подорожчає, - експерти

Енергетика
3407
Через підвищення світових цін на нафтопродукти трейдери зараз підняли ціни. Приблизно через місяць після зростання цін на паливо можуть подорожчати продукти і транспортні перевезення, прогнозують економісти
З настанням холодів почалося подорожчання нафтопродуктів. За останні дні на деяких АЗС ціни на звичайний, а не преміальний бензин А-95, піднялися приблизно на 40-50 коп., дійшовши до 24 грн/л. А-95 поліпшеної якості вже коштує там 25,5—26 грн/л.
Експерти паливного ринку пов’язують зростання цін на паливо з прогнозами подорожчання нафти до $60 за барель (зараз $52), і через це не виключають подальше їх підвищення до кінця року. А це, в свою чергу, дасть підстави виробникам товарів і послуг підняти ціни на свою продукцію.
Заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев говорить, що зараз бензин і дизпаливо недооцінені приблизно на 60 коп./л (А-95 повинен бути в середньому 23,3 грн/л, зараз — 22,7 грн/л).
“Через заяви про можливе подорожчання нафти світовий ринок палива вже відреагував зростанням цін на бензин на 5-9%, — роз’яснив нам Рябцев. — А зростання на 1% в опті в перерахунку дає підвищення приблизно 10 коп./л в роздробі, що і сталося. Нагадаю, що до 85% палива в Україні — імпортне, тому наші оптовики зараз вичікують, що ціни пропозиції знову впадуть і не закуповують великі партії.
У результаті попит знизився, а роздрібна торгівля одразу ж підняла ціни в гривнях, які давно стримувалися, поки вартість нафти і курс гривні були відносно стабільними, щоб не втрачати на обсягах продажів. Але якщо ця стабільність порушиться, то можна чекати до нового року подальше підвищення цін, аж до однієї гривні на літр бензину”.
“Все залежить від факторів, на які ми з вами вплинути не можемо, — це зовнішня ціна на нафтопродукти, тому що ми залежимо від імпорту і плюс курсова політика НБУ. Курс гривні до долара впав на 1 грн — вже, вважайте, одну гривню на літрі можемо додавати”, — сказав нам президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
А от скраплений газ для автомобілів поступово дешевшає. Якщо місяць тому його ціна перевищувала 13 грн/л, то зараз на АЗС газ вже коштує дешевше 12 грн/л (11,85—11,9).
За підрахунками заступника директора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, ціна на газ повинна впасти в жовтні-листопаді ще приблизно на 1-1,2 грн/л, або до 10,3—10,7 грн/л. Причини — сезонне зниження попиту і наповнення ринку за рахунок раніше законтрактованих трейдерами обсягів палива.
Заступник директора консалтингової групи “А-95” Артем Куюн говорить, що стале здешевлення скрапленого газу очікується в листопаді, тоді він точно на всіх АЗС буде коштувати нижче 11 грн/л. А для жовтня більш характерний розкид цін 50-70 коп./л (від 11,5 до 12,2 грн/л). Те, що газ подешевшає, обіцяє і Косянчук: “У найближчий місяць трейдери скинуть ще до 1,2 грн/л”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас