Антон Козюра: Чи зможуть скасувати мораторій на продаж землі в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Чи зможуть скасувати мораторій на продаж землі в Україні?

Аграрний ринок
790
Міжнародний валютний фонд в обмін на четвертий транш виставив Україні кілька умов. Одна з них — скасування мораторію на продаж землі.
Якщо говорити про ринок землі на Україні, то варто зазначити, що обговорення можливості його лібералізації обговорюється давно, але безуспішно. Міжнародний Валютний Фонд дійсно ставить однією зі своїх умов вимогу скасування цього мораторію, проте шанси на це залишаються невисокими.
Справа в тому, що скасування мораторію піддається критиці з боку як досить великої частини суспільства, так і значної частини парламентаріїв. Їхні побоювання пов’язані з можливістю скуповування великих наділів землі з боку іноземних інвесторів, що володіють значно більшим інвестиційним капіталом, ніж українські аграрії.
Існує й діаметрально протилежна позиція іншої частини суспільства, яка ґрунтується на тому, що скасування мораторію не матиме значного впливу на позиції українських виробників через те, що іноземним інвесторам для скуповування значних площ доведеться мати справу з безліччю власників невеликих земельних наділів, з усіма ними домовитися апріорі складно.
Однак є й інша версія, яку можна пов’язати з можливістю продажу земель с/г призначення для виплати зовнішнього боргу країни.
Так, нещодавній візит міністра торгівлі США Пені Пріцкер пов’язують з американським аграрним лобі. Зокрема, після її відвідин України у минулому році, через деякий час тодішній прем’єр Яценюк виступив із заявами про можливий продаж 1 млн га державної землі, що становить близько десятої частини чорноземів.
Однак, як і згадувалося вище, можливість скасування мораторію вже стикається з досить серйозним опором із боку деяких політичних сил. Так, лідер “Батьківщини” пані Тимошенко вже заявила про початок збору підписів для проведення референдуму, на який буде винесено питання про неприпустимість скасування мораторію.
Враховуючи вищесказане, можна прогнозувати, що розгляд питання про продаж землі в українському парламенті буде досить складним і конфліктним. При цьому не варто забувати, що Київ взяв на себе зобов’язання прийняти закон про обіг земель с/г призначення в меморандумі про співпрацю з МВФ, що втім не заважало йому отримувати попередні транші, для отримання яких ця умова також висувалася.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас