Чому українських торговців не карають за високі ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українських торговців не карають за високі ціни

Кримінал
700
Антимонопольний комітет України взяв “паузу”. Як розповів голова АМКУ Юрій Терентьєв, на даний момент всі найрезонансніші справи знаходяться на етапі судового оскарження або слухань по суті справи.
Рітейлери судяться
Найбільший резонанс свого часу отримало торішнє рішення АМКУ оштрафувати ряд торгових мереж на загальну суму в 203,6 млн грн за картельну змову. Нагадаємо, їх зобов’язали припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції та привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. Це стосувалося, в тому числі, договірних відносин з постачальниками або виробниками товарів і підходів до ціноутворення в магазинах.
На початку 2016 р АМКУ повідомив про те, що рішення комітету відповідачами не виконане, крім ТОВЕКО”, яке сплатило штраф і пеню, тим самим виконало рішення лише частково.
Решта учасників оскаржили рішення комітету в судах. Судова практика щодо оскарження рішення АМКУ про покарання за картельну змову виявилася різною.
“За одними відповідачами перша і друга судові інстанції прийняли рішення на користь Антимонопольного комітету, за іншими – рішення АМКУ про накладення штрафу скасовано. Я думаю, коли всі судові розгляди по всім відповідачам будуть завершені, можна буде говорити про системну позицію судів”, – повідомив Юрій Терентьєв.
У Комітеті наголошують, що судове оскарження призупиняє дію рішень АМКУ, тому до кінця цієї процедури стягнути штрафи і зобов’язати виконати рішення комітету не можна.
Бензинова змова
Схожі звинувачення Комітет висуває і до роздрібних мереж АЗС. Як повідомив глава АМКУ, по ринку бензину розслідування завершено, і 18 серпня почалися слухання цієї справи в Комітеті.
Відповідачами виступають основні мережі, що спеціалізуються на роздрібному продажі нафтопродуктів. В ході засідань компанії дають додаткові пояснення і свої заперечення, які будуть включені в матеріали справи.
“Останнє засідання було два тижні тому. На ньому ми слухали представників мереж і держорганів, оскільки більшість справ виникає через державного регулювання. Зараз наше завдання не тільки накласти штраф, а й дати чіткі вказівки учасникам ринку, що їм робити, щоб усунути порушення конкуренції, щоб це не повторювалося в майбутньому”, – розповів Терентьєв.
За його словами, перше розслідування комітету стосувалося зловживання монопольним становищем продавців палива на регіональних ринках. Зараз мова йде про антиконкурентні узгоджені дії.
“В ході розгляду нової справи ми побачили, що кваліфікація старої справи повинна бути змінена. І події 2014-2015 років повинні бути приєднані до розгляду в рамках нового розслідування, тобто саме як антиконкурентні узгоджені дії”, – говорить глава АМКУ.
Йдеться про те, що, якщо помічені синхронні дії з боку різних учасників ринку, і вони обмежують конкуренцію і не пояснюються об’єктивними факторами, це також є формою узгоджених дій.
Скажімо, якщо суб’єкти однаково змінюють ціни на стелах. При цьому фактично продають паливо за іншими цінами, економічно вигідним компанії. При цьому Терентьєв не розшифрував, що саме він має на увазі. Можливо, маються на увазі масові програми лояльності, з якими зараз активно експериментують АЗС. Причому, знижки доходять до 2-3,5 грн / л. Як пояснював раніше керівник спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев, ціни на стелах зараз не мають ніякого відношення до реальної вартості палива і служать свого роду “маячком” для тендерів.
“Тоді виникає питання: яку функцію виконують цифри на стелах? Про що вони говорять? Про те, що конкуренції немає? Або про те, що бензин повинен коштувати дорого або ще дорожче ніж він коштує? Тому зараз ми не говоримо про існування класичного картелю мереж АЗС, а про антиконкурентні практики, які обмежують конкуренцію і повинні бути змінені”, – розповів Юрій Терентьєв.
Хоча офіційних висновків АМКУ у цій справі немає, Рябцев повідомив, що за інсайдерською інформацією готуються величезні штрафи.
“Мова йде про суми з шістьма нулями для кожної з великих мереж”, – розповів він.
Уже сам цей факт виступив в ролі такого собі стримуючого фактора. Незважаючи на обвал гривні і дефіцит поставок російського дизеля, що спровокували подорожчання оптових партій палива, роздрібні ціни у багатьох мереж не змінювалися або практично не змінювалися.
“Ніхто не наважувався оголосити про подорожчання першим, щоб не накликати на себе додатковий гнів перевіряючих”, – пояснював Рябцев
Справа – тютюн
Також антимонопольники продовжують працювати над справою щодо зловживання монопольним становищем компанією ТОВ “Тедіс Україна” (колишня назва – ТОВ “Торгова компанія” Мегаполіс – Україна “).
“Розслідування завершено, розпочато слухання. Компанія представила свої зауваження, оскільки ми даємо оцінку всієї господарської діяльності цього суб’єкта. Нам дали пояснення щодо обороту компанії, пов’язаного саме з порушенням конкуренції”, – розповів глава антимонопольного відомства України.
На слуханнях сторони спробують з’ясувати, чи слід вважати всю діяльність підприємства (весь його оборот) зловживанням монопольним становищем. Або варто взяти до уваги тільки меншу величину. А також, чи можливо було пропонувати такі ж ціни і умови реалізації на ринку, де існує вільна конкуренція.
“Будемо з’ясовувати з бізнесом, наскільки позиція Комітету правильна. Компанія планує подати порівняння з іншими державами, де існує схожа система реалізації тютюнових виробів”, – пояснив Юрій Терентьєв.
Нагадаємо, АМКУ прийняв рішення про монопольне становище компанії на основі аналізу таких даних. Починаючи з 2013 р і по теперішній час частка “Тедіс Україна” на ринку дистрибуції сигарет перевищує 35%. При цьому компанія не зазнає значної конкуренції, бо є єдиним дистриб’ютором найбільших чотирьох виробників тютюнових виробів в Україні. Крім того, раніше їй приписували зв’язок з російським капіталом, що надає цій справі ще й політичне забарвлення (ходили чутки, що “Мегаполіс” виживають з ринку українські бізнесмени, які претендують на ласий шматок тютюнової роздробу).
Констянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас