Через брак грошей українські банки й надалі закриватимуть, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через брак грошей українські банки й надалі закриватимуть, - експерт

Кредит&Депозит
2686
Зростання інвестицій в український банківський сектор в останні роки – вимушений захід. Він спричинений жорсткістю вимог Нацбанку до капіталів фінустанов і провокує зниження цін на банки.
Таку точку зору висловив начальник відділу ринкових досліджень РА “IBI-рейтинг” Віктор Шулик.
“Криза зіграла “злий жарт” з банками: не маючи можливості досить швидко заміщати відтік коштів клієнтів, вони витягують ресурси з власників. У багатьох акціонерів немає вибору: або збільшувати капітал банків, або їх визнають неплатоспроможними. При цьому, власники змушені шукати ресурси для того , щоб підтримувати установи – навіть якщо вони інвестиційно непривабливі. Відповідно, ціна на банки за таких умов суттєво знизилася (дробовий мультиплікатор до капіталу буде нормою ще тривалий час)”, – зазначив він.
За підрахунками Віктора Шулика, за останні 10 років інвестиції в український банківський сектор перевищили 350 млрд грн: з 11,1 млрд грн до 257,1 млрд грн збільшився статутний капітал системи, понад 40 млрд грн було залучено банками на умовах субординованого боргу, незначними були залучення за рахунок розміщень єврооблігацій.
“Перший період капіталізації – так званий докризовий (2005-2008 роки) характеризується продажами банків іноземним інвесторам і активним використанням іноземного фондування. Другий – посилення пруденційних вимог (2014-2016 роки), коли були істотно підвищені вимоги до мінімального обсягу статутного фонду банків, а також встановлено графік збільшення СФ. також є проміжний період, коли в результаті стрибкоподібних девальвацій (2009 року; 2014-2015 роки) знижувалися показники адекватності капіталу банків, в наслідок чого останні були змушені нарощувати статутні фонди та залучати кошти власників. За даними НКЦПФР, за останні 10 років майже всі найбільші емісії акцій були здійснені банками”, – зазначив експерт.
Він передбачає подальше закриття банків. Через брак грошей у акціонерів: до липня 2017 року українські банки повинні будуть наростити мінімальний статутний капітал з 120 млн грн до 200 млн грн, а з липня 2018 року – до 300 млн грн.
“Далеко не всі власники банків мають можливості підтримувати капітал банків на такому рівні”, – вважає Шулик.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас